Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată joi, luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăți până în 2025 risipa de alimente și a permite accesul la hrană pentru cetățenii europeni cu mijloace modeste.
Cifrele arată că anual în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele și de-a lungul rețelelor alimentare de la producător la consumator în Uniune sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile și sănătoase. În tot acest timp, 79 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane își primesc mâncarea de la diverse asociații caritabile, arată datele publicate pe siteul Parlamentului.
“Deputatii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european și național, pentru a îmbunătăți eficiența lanțurilor de furnizare și consum a alimentelor, pentru fiecare sector și a aborda de urgență problema risipei de alimente. Dacă nu se acționează acum, risipa de alimente va crește cu 40% până în 2020″, avertizează un studiu al Comisiei Europene. În ceea ce privește responsabilitatea pentru risipa de alimente, Comisia Europeană arată că în procent de 42% problema e în gospodării, 39% – la producători, 5% la distribuitori.
Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, vor fi lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât și național, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor, spune rezoluția. Statele Membre vor trebui să introducă cursuri în unitățile de învățământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite și aruncate la gunoi alimentele și, de asemenea, să facă schimb de experiență în acest sens.
Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilității în domeniul resurselor de hrană, deputații europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat “An european împotriva risipei alimentelor”.
Pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantitățile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gamă variată de dimensiuni și să fie astfel concepute încât să păstreze cât mai bine alimentele. Instituțiile publice ar trebui să utilizeze servicii de catering de la firme responsabile. Cifrele care reflectă risipa de alimente în Uniunea Europeană sunt în prezent 89 de milioane de kilograme pe an, respectiv 179 kilograme pe cap de locuitor.
______________
Georgiana Drăgan
Foto: europarl.europa.eu