Îndemnul studenților mediciniști revine la Cluj. „Donează sânge! Fii erou!”

Din oraş Sănătate

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj), în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, organizează, în perioada 5-9 decembrie 2016, o nouă ediție a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”. Proiectul are ca obiectiv sensibilizarea populației cu privire la actul donării, pentru a depăși deficitul de sânge din clinicile clujene și face parte din campania națională.

POZA1 (1)

De peste 15 ani, OSM Cluj organizează, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, campanii de donare de sânge, faptul datorându-se nevoii de a reduce discrepanța majoră dintre cererea de sânge și unitățile disponibile. Prin organizarea periodică a proiectului, se dorește atât informarea unui număr cât mai mare din populație în legătură cu această necesitate, cât și mobilizarea oamenilor de a dona în număr cât mai mare.

Pentru această campanie, sunt mobilizați aproximativ 150 de voluntari activi, studenți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca dar și studenți la alte facultăți, care depun eforturi constante pentru organizarea și creșterea conștientizării necesității donării de sânge. Pe perioada desfășurării proiectului, aceștia doresc ca numărul celor care ajută să ajungă la 800 și să recolteze o cantitate de cca. 270 L de sânge. Astfel, Clujul ar depăși propriul record, de 734 de donatori în doar cinci zile, obținut în anul 2014.

POZA2

Deși Cluj-Napoca este orașul cu cel mai mare procentaj de donatori din România, acesta este de doar 2-3%. Astfel, a început derularea unei campanii de durată, care are ca scop creșterea procentajului din populația capabilă să doneze la 20%, pentru a ne apropia de un nivel comparabil cu țările europene (50-60% în țările nordice). Pentru aceasta, dincolo de creșterea numărului de donatori, e nevoie și de o pregătire pe măsură și crearea tuturor condițiilor pentru ca procesul donării să se desfășoare în parametri optimi. Foarte important e însă ca oamenii să înțeleagă ce presupune cu exactitate faptul de a deveni donator.

 „Deoarece suntem o echipă de tineri ambițioși și dornici de a ajuta, organizăm anual cel puțin două campanii de donare de sânge, pentru a combate deficitul de sânge din Romania și mai ales din Cluj. Pentru a asigura o bună desfășurare a activităților, în săptămânile premergătoare campaniei ne axăm pe mai multe puncte, precum: obținerea de sponsorizări, anunțuri publice și publicitate campaniei, prin care încercăm să sensibilizăm populația, aducându-le la cunoștință faptul că suntem penultima țară, din punctul de vedere al donatorilor de sânge, din Europa. Astfel, în primăvară vom avea și o campanie de informare de două zile în public, pentru a răspunde la toate întrebările oamenilor legate de donatul de sânge. Se lucrează și la un videoclip, care cuprinde etapele pe care le parcurge pacientul cu deficit de sânge, urmând ca acesta să fie publicat în viitorul apropiat. Dorim să strângem fonduri pentru a oferi Centrului de Transfuzii din Cluj o centrifugă și un frigider frigorific pentru a putea stoca mai mult sânge și implicit vom putea crește numărul de donatori pe zi.”,

a declarat Mirona Attrash, coordonatoarea proiectului din Cluj. POZA3

Pe lângă ajutorul acordat clinicilor și, implicit, pacienților care au nevoie de acest sânge, donatorii au și ei parte de o serie importantă de beneficii din punct de vedere medical:

  1. Celulele sanguine se regenerează.
  2. Scade nivelul colesterolului din sânge.
  3. La pacienții diagnosticați cu Hemocromatoză (mai mult fier in organism), scade nivelul fierului din organism la donare.
  4. Arde calorii. 1 donare, aprox 420 ml sânge donat, 650 calorii.
  5. Scade riscul de Infarct Miocardic și de Accident Vascular Cerebral.
  6. Reduce riscul de a dezvolta cancer.

Există și alte beneficii, cum ar fi:

  1. Donatorii vor beneficea de analize medicale gratuite. Donatorii sunt testați pentru HIV, HBV, HCV, HTLV, Sifillis, Hemoglobina, grupa sangvină și Rh.
  2. Bonuri de masă în valoare de 70 lei sunt oferite donatorilor. (Aceste bonuri se pot dona orfanilor dacă se donează în timpul campaniei)
  3. Poți oferi o șansă la viață pentru unii pacienți pentru care sângele tău donat poate fi darul vieții, deoarece nu există substituent pentru sângele uman.
  4. Aduce o semnificație în plus în viața ta.

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj este reprezentativă pentru studenții Facultății de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În prezent, aceasta reprezintă interesele a peste 3000 de studenți și are peste 500 de voluntari activi în cadrul proiectelor derulate. Scopul OSM este: promovarea valorilor umane reale în rândul societății civile.

Campania va avea loc la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18, în intervalul 7:30-13:30. Donatorii trebuie să aibă la ei buletinul/cartea de identitate.

 Cristina-Elena Talpoș / Sursa fotografiilor: Facebook – OSM Cluj – Doneaza

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts