Europarlamentarii au adoptat o nouă directivă care prevede dreptul pacienților de a beneficia de asistență medicală într-un alt stat membru. Aceasta clarifică regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum și situațiile pentru care este necesară o autorizare preliminară.
Noile reguli prevăd că cetățenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistența medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţie la care are dreptul persoana asigurată în statul membru de afiliere.
Autoritățile pot solicita ca pacienții să obțină o autorizare prealabilă pentru tratamentele care necesită un sejur peste noapte la spital sau asistență specializată. La insistența deputaților, orice refuz al acestei autorizări prealabile va trebui să fie justificat pe baza unei liste de criterii și condiții specifice, care include și menționarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.
De asemenea, fiecare stat trebuie să stabilească un punct național de contact pentru a furniza informații pacienților care doresc să beneficieze de tratament în afara țării.
De la intrarea în vigoare a acestei directive, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a face modificările necesare în legislația națională.