Multe eforturi de imunizare în masă la nivel mondial au fost oprite în primăvara acestui an pentru a preveni răspândirea virusului în locurile aglomerate în care se realiza vaccinarea copiilor. Consecințele au fost alarmante, potrivit The New York Times.
Având în vedere faptul că țările din întreaga lume se luptă pentru a învinge pandemia de coronavirus, acestea contribuie neintenționat la izbucniri de boli și decese din alte cauze medicale, cele care ar putea fi ușor prevenite de vaccinuri.
În această primăvară, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF au avertizat întreaga lume că pandemia se poate răspândi rapid atunci când copiii sunt chemați pentru a fi vaccinați, multe țări și-au suspendat programele de inoculare. Au fost și țări care au încercat să continue vaccinările, însă îndată ce zborurile cu marfă pentru aprovizionarea spitalelor au fost oprite, cadrele medicale au fost nevoite să renunțe și ele la idee.
În prezent:
- difteria (o infecție contagioasă a tractului respirator superior) a apărut în Pakistan, Bangladesh și Nepal.
- holera (o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă) se află în comunități din Sudanul de Sus, Camerun, Mozambic, Yemen și Bangladesh.
- tulpină mutată de poliovirus, ce produce poliomelita (o boală virală, contagioasă care poate determina paralizie sau chiar moartea) a fost raportată în peste 30 de țări.
- rujeola se răspândește rapid pe tot globul, inclusiv în Bangladesh, Brazilia, Cambodgia, Republica Centrafricană, Irak, Kazahstan, Nepal, Nigeria și Uzbekistan.
Din 29 de țări care au suspendat campaniile de vaccinare împotriva rujeolei din cauza pandemiei de coronavirus, 18 dintre acestea au fost înregistrate ca fiind focare.
,,Riscul care există acum ar fi o epidemie care ar putea izbucni în câteva luni care va ucide mai mulți copii decât pandemia de COVID.”, a declarat Chibuzo Okonta, președintele asociației Doctors Without Broders in West and Central Africa.
Pe măsură ce pandemia persistă la nivel global, OMS și alte grupări internaționale de sănătate publică cer acum țărilor să reia cu atenție campaniile de vaccinare, deoarece ,,lupta cu coronavirusul încă nu s-a încheiat.”.
În joc este viitorul unei colaborări puternice, ce are o vechime de 20 de ani și care a reușit să împiedice aproximativ 35 de milioane de decese în 98 de țări, tratând boli periculoase dar prevenibile prin administrarea vaccinurilor și, au reușit să reducă numărul morților în rândul minorilor cu 44%, potrivit unui raport realizat în 2019 de Vaccine Impact Modeling Consortium, un grup de cercetători în sănătatea publică.
,,Imunizarea este unul dintre cele mai puternice și fundamentale instrumente de prevenire a bolilor în istoria sănătății publice. Întreruperea programelor de imunizare din cauza pandemiei de Covid-19 amenință să risipească decenii întregi de progrese împotriva bolilor care pot fi prevenite printr-un vaccin, precum rujeola.”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o declarație, conform NYT.
Dar obstacolele ce împiedică repornirea industriei de vaccinare sunt considerabile. Ofertele de vaccin pentru astfel de boli sunt încă greu de găsit, deoarece cadrele medicale lucrează din ce în ce mai mult, cu normă întreagă pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, infecția cauzată de SARS-CoV-2. O altă problemă constă în teama părinților de a-și aduce copii la spital pentru vaccinare.
Multe țări nu au fost încă afectate de forța deplină a pandemiei în sine, ceea ce le va slăbi și mai mult capacitățile de a trata focarele altor boli.
,,Vom avea țări care vor încerca să se recupereze de la pandemie și apoi se vor lovi de problema rujeolei. Acest lucru va abuza la maximum de sistemul lor medical și va putea crea consecințe economice și umanitare foarte grave.”, a mărturisit dr. Robin Nandy, șeful imunizării UNICEF, care furnizează vaccinuri în 100 de țări, ajungând la 45% dintre copiii sub 5 ani.
La un summit global de la începutul acestei luni, Gavi, Asociație de Vaccin, un parteneriat pentru sănătate fondat de Bill and Melinda Gates Foundation, a anunțat că a primit promisiuni de 8.8 miliarde de dolari pentru vaccinurile de bază pentru copiii din țările cu venituri medii sau sărace și a deschis o unitate ce va putea livra vaccinurile anit-Covid-19, odată ce acestea vor fi disponibile.
Răspândirea cazurilor de rujeolă în Congo
Trei cadre medicale cu genți frigorifice pline cu vaccinuri și o echipă de asistență a oamenilor s-au urcat într-o canoe de lemn cu motor, pentru a porni în largul râului Tshopo, din Republica Democrată Congo.
Cu toate că rujeola era prezentă deja în toate cele 26 de provincii ale țării, pandemia a dus la oprirea a mai multor programe de inoculare cu ceva timp în urmă.
Echipajul medical a trebuit să creeze o situație de echilibru între împiedicarea transmiterii unui nou virus care abia începuse să lovească din greu în Africa și între lupta cu un inamic vechi, Covid. Cea mai mare provocare a echipei nu a fost însă respectarea normelor de siguranță în timpul vaccinării copiilor, ci strădania acestora de a-i convinge pe sătenii din provincie că trebuie să-și vaccineze copiii, confrom reporterilor NYT.
Mulți părinți au fost convinși că echipa trimisă minte în legătură cu vaccinul, că acesta nu ar fi fost destinat pentru prevenirea rujeolei, ci, în secret, ar fi fost un vaccin experimental pentru coronavirus, pentru care copiii lor vor fi cobai.
În luna aprilie, comunitatea din Africa, care cunoștea limba franceză, a fost indignată de un interviu televizat francez în care doi cercetători au spus că vaccinurile de COVID ar trebui să fie testate în Africa, o remarcă care a domnit amintiri despre o lungă istorie a unor astfel de abuzuri. În Congo, de asemenea, virologul responsabil cu răspunsul legat de coronavirus, a transmis că țara a convenit într-adevăr să participe la studiile clinice ale vaccinurilor în această vară. Ulterior, el a lămurit că niciun vaccin nu va fi testat în Congo până când nu va fi demonstrată eficiența și siguranța acestuia, dar deja era prea târziu, deoarece panică se răspândise în comunitate.
Echipajul a încercat din răsputeri să explice părinților bunele intenții cu care au venit. Deși aceștia au reușit să vaccineze aproximativ 16.000 de copii, alți 2.000 au refuzat în continuare.
Potrivit The New York Times, acesta a fost anul în care Congo, a doua cea mai mare țară din Africa, urma să lanseze un program național de imunizare. Urgența nu ar fi putut fi una mai mare decât atât. Epidemia de rujeolă din țară, care a început în 2018, a continuat: încă din ianuarie, au fost înregistrate peste 60.000 de cazuri cu 800 de morți. În prezent țara a scăpat de Ebola, tuberculoză și holeră, bolile care lovesc în mod regulat țara.
Vaccinurile există pentru toate aceste boli, deși nu sunt întotdeauna disponibile. La sfârșitul anului 2018, țara a început o inițiativă de imunizare în 9 provincii. A fost o testare de coordonare, iar în 2019, primul an al punerii în aplicare, procentul copiilor imunizați complet a sărit de la 42% la 62% în Kinshasa.
În această primăvară, pe măsură ce programul era pregătit pentru lansarea sa la nivel național, planurile au fost doborâte de izbucnirea cazurilor de coronavirus. Campaniile de vaccinare, care adesea consta în chemarea a sute de copii să stea împreuna în curțile școlare sau în piețe, părea a fi prea periculoase în acest context.
Când suplimentele pentru imunizare au ajuns într-un final în Kinshasa, acestea nu au mai putut fi trimite în jurul țării. Zborurile interne au fost anulate iar transportul terestru nu era posibil datorită drumurilor.
Cadrele medicale, care nu aveau măști, mănuși sau gel dezinfectant, trăiau astfel cu frica de a nu fi infectați iar mulți dintre ei au și renunțat la slujbă. Impactul a fost deosebit de grav pentru eradicarea poliomelitei, deoarece aproximativ 85.000 de copii congolezi nu au primit acel vaccin.
Cu toate acestea, boala care sperie experții în sănătatea publică este rujeola.
Virusul rujeolic se răspândește cu ușurință prin aerosoli, prin particule minuscule sau picături suspendate în aer, fiind considerată mult mai contagioasă decât coronavirusul, potrivit specialiștilor din Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
,,Dacă oamenii intră într-o cameră în care s-a aflat o persoană cu rujeolă într-un interval de 2 ore și nimeni nu a fost imunizat, un procent de 100% dintre toți acei oameni vor fi infectați.”, a declarat Dr. Yvone Maldanado, expert în boli infecțioase perdiatrice la Universitate Stanford, conform NYT.
În țările mai sărace, rata mortalității cauzată de rujeolă pentru copiii sub 5 ani variază între 3 și 6 procente. Copiii pot ceda la complicații precum pneumonie, encefalită și diaree severă.
,,Agenții patogeni nu recunosc limitele. Mai ales rujeola.”, a declarat Dr. O’Brien de la OMS.
Sursa: Pexels, New York Times
Bianca Bărbat