Noaptea Muzeelor, sub semnul protestelor

UBB Radio

DSC_3669

Noaptea Muzeelor, ediţia anului 2015, a fost un prilej ca toate muzeele din Cluj Napoca şi din întreaga lume să fie vizitate gratuit sâmbătă noaptea, pe data de 16 înspre 17 mai.

În cadrul evenimentului muzeele din ţară au protestat, acoperind una sau mai multe din exponatele lor cele mai valoroase cu o pânză neagră. Prin această formă de manifestare, muzeele au vrut sa tragă un semnal de alarmă împotriva retrocedărilor.

Protestul naţional a fost organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), şi vizează aducerea la cunoştinţă faptul că retrocedările au ca obiect imobilele în care își desfășoară activitatea instituțiile muzeale sau bunurile culturale din colecțiile acestora.

Pentru această ediţie, Muzeul de Artă a pregătit un program special, intitulat “O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”. Publicul s-a putut bucura de spectacole de muzica jazz şi de Galeria Naţională. Clujenii au putut admira şi cinci expoziţii de artă fotografică ale festivalului Photo Romania Festival, care au fost găzduite de Muzeul de Artă.

Muzeul de Artă s-a alaturat şi el protestului, acoperind cu pânză neagră pictura “Castelul de la Uioara”, de Joseph Neuhauser. Această “revoltă a colecţiei” are menirea să prevină şi să sensibilizeze  publicul asupra faptului că este foarte probabil ca acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele şi colecţille muzeale din România, potrivit unei informaţii de pe site-ul Muzeului de Artă din Cluj. (http://www.macluj.ro/protest-noaptea-muzeelor-2015.html)

 În cadrul Muzeului Farmaciei, s-a putut vizita colecţia de istorie a farmaciei, cea de aparatură dentară şi expoziţia despre “Istoria afrodisiacelor.” În fiecare încăpere se auzeau pe fundal date istorice despre muzeu şi detalii despre exponatele sale. Muzeul a decis să ascundă de public “Praful de Mumie”, acesta fiind unul dintre cele mai importante exponate.

 La Bastionul Croitorilor, Noaptea Muzeelor a debutat în manieră medievală. Vizitatorii au fost întâmpinaţi de tinere îmbrăcate în rochii medievale şi au putut admira expoziţii de artă fotografică, şcoala de dans medieval şi diversele spectacole. Cei mici s-au putut bucura, împreună cu parinţii lor, de teatrul de păpuşi. Organizatorii activităţilor din Bastionul Croitorilor sunt cei de la Centrul Cultural Petre Ţuţea, în parteneriat cu Municipiul Cluj-Napoca, acestora alăturându-se cei de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia.

Clujenii au luat cu asalt toate muzeele din oraş. Cozile la intrările în muzee erau foarte lungi, vizitatorii aşteptând cu nerăbdare să poată admira exponatele. Toate muzeele din Cluj – Napoca şi din ţară şi-au deschis porţile pentru a lăsa vizitatorii să pătrundă în încăperile pline de istorie şi obiecte valoroase.

Evenimentul face parte din proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.

În următorul material audio, puteţi afla care este opinia vizitatorilor muzeelor în legătură cu acest eveniment.

DSC_3671

DSC_3676 DSC_3693 DSC_3688 DSC_3685

Eliza Nuţu / Sursa fotografiilor: Eliza Nuţu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts