Muzeul de Artă Cluj-Napoca sărbătorește 60 de ani de existență

Cultură Eveniment

Aniversarea a 60 de ani de existență a Muzeului de Artă deschide porțile unui larg șir de evenimente artistice care vor avea loc timp de două luni.

Partenerii acestui eveniment sunt Asociația Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania și Universitatea de Arte Plastice și Design .

Evenimentele cu ocazia aniversării încep joi, 3 noiembrie, cu o conferință cu privire la patrimoniul cultural.Va urma și o manifestare cu titlul “Portret de scriitor”, dedicată scriitorilor clujeni dar nu numai. Aniversarea continuă cu lansarea unui volum de poezii dedicate Clujului, carte scrisă de  Horea  Bădescu.

Un alt eveniment important va fi vernisajul expoziției de sculptură mică în bronz numită „Vârsta de bronz” organizată de Universitatea de Artă și Design în perioada 3 noiembrie-4 decembrie. Evenimentul se află la a doua ediție,  la care vor participa 95 de sculptori din România, evenimentul fiind unul național. Expoziția se anunță a fi una unicat ca volum de participare al artiștilor pe o singură temă.

Ulterior va avea loc vernisajul de expoziție grafică a unui renumit artist din Ungaria. În data de 9 noiembrie  este programată conferința sub genericul “Lecție deschisă”, cu privire la arta românească contemporană, susținută de criticul de artă Erwin Kesster. În ziua următoare se va desfășura o expoziție cu lucrări din patrimoniul muzeului. Scopul acestei expoziții este de a include într-un circuit patrimoniul și de a a atrage specialiști în studierea acestuia.

Publicul va putea lua  parte și la concertul  cvartetului  Arcadia, un concert de muzică de cameră. Printre expoziții se numără de asemenea și salonul medicilor. Evenimentele muzicale vor continua cu o serată muzicală în colaborare cu Opera Națională Română.

În luna decembrie oamenii pot vizita și o expoziție de grafică contemporană din Polonia. Programul se încheie cu salonul anual al Uniunii Artiștilor Plasticilor din România.

În prezent, Muzeul de Artă face demersurile necesare pentru a primi acreditarea conform normelor Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. De asemenea este necesară intrarea într-un program de restaurare deoarece Muzeul își propune să devină un centru de cultură în inima Clujului. Programul de restaurare și refuncționare include o serie de propuneri pentru reorganizarea Muzeului. Astfel sub curtea interioară ar urma să fie construit un spațiu de tip auditoriu, iar subsolul ar putea deveni un spațiu de recreere.

__________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts