Camera Deputaților a adoptat, miercuri, moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Monica Anisie. Documentul intitulat „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” a fost depus de reprezentanți ai PSD și Pro România și a înregistrat 172 de voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 47 de abțineri.
Prin intermediul moțiunii, membrii opoziției au solicitat demisia ministrului Educației, pentru felul în care a gestionat situația învățământului românesc din ultimele trei luni, în vremuri de pandemie. Potrivit Edupedu, cei 93 de semnatari au acuzat-o pe Monica Anisie de „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.
În timpul dezbaterii de luni, liderii Puterii și ai Opoziției s-au criticat reciproc pentru slaba pregătire a sistemului de învățământ românesc.
La rândul său, Monica Anisie a ripostat și a susținut că miniștrii responsabili pe Educație dinaintea ei nu au avut nicio contribuție la modernizarea sectorului vizat și la trecerea către învățământul online, conform Agerpres.
Ministrul a declarat că
„școala românească e sub nivelul provocărilor cu care se confruntă generațiile actuale de elevi” și a subliniat faptul că „a rămas captivă unor formule conservatoare, a unui sistem care nu pune accent pe abilitățile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoștințele”. Tot în timpul ședinței, Monica Anisie a numit moțiunea ca fiind „desprinsă dintr-o comedie”.
Întregul discurs al acesteia a fost postat pe pagina sa oficială de Facebook, alături de reacția ulterioară.
De asemenea, ministrul Educației a transmis că vor fi achiziționate dispozitive conectate la internet pentru aproximativ 250.000 de elevi cu situații financiare precare, datorită Programului Național „Școala de Acasă”.
Moțiunea simplă nu poate duce la demiterea automată a ministrului, deoarece Curtea Constituțională prevede că numai prim-ministrul are această putere. Anterior, alte două moțiuni au fost inițiate și aprobate de PSD și restul Opoziției, una împotriva ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, iar alta împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Sursa: Agerpres Foto/Mihai Poziumschi
Bianca Pop