Proiectul de refațadizare a clădirilor din Municipiul Cluj-Napoca adoptat anul trecut este gata de a fi pus în aplicare după ce cetățenii vizați vor primi somațiile în vederea procesului de refațadizare a clădirilor. Cei care nu vor acționa potrivit legii, vor primi amenzi cuprinse între 5000-8000 de lei.
Prin hotărârea de Consiliu Local de anul trecut, Clujul a fost împărțit în 3 zone în funcție de importanța procesului de modernizare a clădirilor. Zona ultracentrală este pe primul loc și deține un număr de 376 de imobile, dintre care 18 dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare și 75 sunt imobile cu vizibilitate maximă de degradare.
Primarul Emil Boc a declarat că începând cu data de 1 februarie vor fi înmânate somațiile adresate cetățenilor în vederea procesului de refațadizare pentru a fi înștiințați cu privire la acest demers, ce trebuie să facă și ce presupune nerespectarea procedurilor.
El a explicat că, întrucât cetățeanul primește această somație prevăzută de lege are obligația de a contacta un expert tehnic în vederea redactării unei note de constatare vizavi de procesul de refațadizare a imobilului, pe care ulterior o va trimite Primăriei urmată de acordul scris de începere a procedurilor de refațadizare.
Acestă notă de constatare făcută de expertul tehnic trebuie trimisă Primăriei în 60 de zile, după primirea somației, în sens contrar, locuitorii intră în incidența legii și li se pot aplica amenzi între 5000-8000 de lei.
Proprietarii au drepturi, dar și obligații. Asta înseamnă că trebuie să își întrețină clădirea în mod corespunzător, să nu fie un pericol public și să aibă o fațadă corespunzătoare unui oraș Capitală Culturală a Tineretului, respectiv Capitală Europeană a Tineretului,
a declarat Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.
De asemena, el a mai explicat că cetățenii au la îndemână 12 luni pentru a efectua lucrările de refațadizare a imobilelor, și pentru realizarea acestui lucru, Primăria suportă 20% din costul lucrărilor pentru fiecare imobil, iar proprietarul contribuie cu cele 80 de procente rămase. Pentru taxa de 80%, cetățeanul poate apela la credite subvenționate de stat. Emil Boc a explicat că legea în vigoare le permite acest lucru.
În cazul în care o persoană nu deține niciun venit și nu are niciun fel de posibilitate, cu acordul Consiliului Local, Primăria va putea oferi bani pentru refațadizare , urmând ca persoanele aflate într-o astfel de situație să returneze în 10 ani banii prin rate lunare.
În luna iulie vor fi trimise cel de-al doilea rând de somații pentru restul clădirilor din celelalte zone.
– Victoria Nicoleta Algeorge