Lansarea volumului doi a Antologiei de poezie „Cercul Poeților” sub egida Cercului Literar de la Cluj și a editurii Colorama a avut loc ieri, 6 iulie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Evenimentul s-a desfășurat în sala Tonitza, de la orele 16 și a reunit zeci de pasionați de literatură, atât din țară, cât și din străinătate, zece dintre ei fiind poeți ai poeziilor publicate în carte. La același eveniment și-au lansat cărțile de proză și scriitoarea Emilia Poenaru Moldovan, coordonatoarea Cercului Literar, și Eleanor Mircea.
Lansarea celor două cărți de proză și al volumului de poezie a fost deschisă publicului larg, la eveniment fiind prezent și Ion Cristofor, fost redactor al revistei Echinox. Prima carte care a deschis lansarea, a fost cea a Emiliei Poenaru Moldovan, intitulată Severus. Aceasta este scriitoare de poezie și proză scurtă, având mai multe volume publicate, iar în prezent coordonează cenaclul Cercul Literar de la Cluj și colecția cu același nume de la editura Colorama. Despre cartea Severus, Ion Cristofor a spus:
„Se focalizează pe o realitate cotidiană și surprinde personaje din câteva fraze, din câteva cuvinte, cu un mare talent. Privește realitatea cu un ochi cehovian și știe să vadă dincolo de aparențele banalității, să vadă realități abisale, ca să spun așa. Volumul de proză al Emiliei Poenaru Moldovan are un cuvânt înainte succint semnat de cunoscutul critic Constantin Cubleșan, care îi remarcă ironia și umorul, dar și cinism și mult lirism. Cartea nu prezintă o atmosferă idilică, ci are în vizor cotidianul cu toate înfățișările sale.”
Emilia Poenaru Moldovan a mai publicat: „Ca vântul și ca gândul”, volum de proză scurtă, în anul 2004, și „Cheia închisorilor mele”.
A doua carte de proză, lansată la același eveniment a fost Visul lui Antim, scrisă de Eleanor Mircea, și cu prefață de Daniel Onaca, despre care Ion Cristofor a comentat: „Este un roman care mie mi-a adus aminte de Craii de curtea veche a lui Matei Caragiale, dar nu fiindcă are avea ceva comun cu Mateiu Caragiale, ci pentru că este un roman pe care nu l-ați mai lăsa din mână, nu pentru că povestea ar fi captivantă și ce pentru că fraza este extrem de bine construită.”
Eleanor Mircea este o scriitoare din Craiova, care a publicat trei volume de versuri, o serie de eseuri, recenzii și cronici literare și două proze: Antologia Trepte și Visul lui Antim. Despre pasiunea ei pentru literatură, Eleanor Mircea a declarat: „Sunt pasionată de literatură fantastică de când eram copil, Mircea Eliade a fost unul dintre prozatorii mei de suflet.”
Antologia de poezie „Cercul Poeților” vol. 2 reunește 20 de poeți și pasionați de literatură, de la filologi, la persoane care lucrează în studii europene, hidroenergie sau în companii private. O parte dintre aceștia locuiesc în străinătate, atât în Spania, cât și în Germania, iar cealaltă parte sunt în România. La eveniment au fost prezenți 10 dintre ei, care au fost invitați să își recite una dintre poeziile pe care le-au publicat. Emilia Poenaru Moldovan, coordonatoarea Cercului Literar de la Cluj, a declarat: „Din păcate, cei care sunt în antologie din străinătate nu au venit, dar din fericire m-au anunțat că vor face lansare în Spania și mă vor invita acolo, pentru că sunt câteva persoane din Spania. Suntem aproximtiv 10 persoane din Antologia vol. 2. Este și lansarea a două opere de proză, în primul rând volumul lui Eleanor Mircea de la Craiova – Visul lui Antim și volumul meu de proză scurtă, Severus.”
Ion Cristofor a spus despre Antologia de poezii:
„Este impresionant să vezi voci tinere, talentate, cu un limbaj poetic modern, ancorat în preocupările tinerei generații, și în același timp să fie poeți ancorați în clasicism. A traversa epocile este posibilo datorită poeziei. Am fost foarte impresionat să văd că există atâtea profesiuni între poeții care au scris această antologie.”
Evenimentul a avut și o tombolă, care a oferit ca premii cele trei cărți lansate. Cercul Literar de la Cluj a fost înființat în anul 2016 de către Emilia Poenaru Moldovan.
– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: Miruna Aruxandei