John Mastrini, jurnalist la Radio Free Europe, prezent la FSPAC

Din oraş Europa Libera Aici

Studenții departamentului de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Adminstrative și ale Comunicării din cadrul UBB au participat la conferința Journalism in the new age (n.r. „Jurnalismul în noua eră”) susținută de jurnalistul John Mastrini care activează în media de mai bine de 32 de ani.

Acesta a inițiat o serie de proiecte inedite ale agenţiei de ştiri Reuters, cum ar fi înfiinţarea primului serviciu de știri financiare locale într-o țară post-comunistă (fosta Cehoslovacie) sau a primului serviciu online de larg consum pentru videoclipurile Reuters. În prezent lucrează pentru Radio Free Europe, unde, potrivit lui, încearcă să facă mai mult decât radio, adaptându-se pe piața competitivă din social media.

14599857_1191729800892092_1336754574_o

John Mastrini a început conferința prin a spune că oricine poate fi jurnalist astăzi, făcând referire la expansiunea tehnologiei care în prezent ne permite tuturor să facem o fotografie sau un video și să-l postăm în mediul online. Pe parcurs însă, acesta a rafinat conceptul, concluzia fiind că deși toată lumea ar putea face, practic, munca unui jurnalist, calitatea va fi cea care își va spune cuvântul. Printre argumentele sale s-au numărat faptul că un jurnalist profesionist este capabil să discute sau să prezinte un eveniment într-un anumit context, să analizeze factorii care l-au cauzat, să prezinte faptele cât mai obiectiv și chiar să le anticipeze.

„Acum trăim într-un moment în care este destul de dificil să fii angajat ca jurnalist. De aceea, dacă chiar vreți să fiți jurnaliști, ar trebui să fiți conștienți că trebuie să fiți foarte buni în mai multe domenii. Să cunoașteți noțiuni și contexte din economie, să fiți mereu gata să acoperiți un eveniment. Chiar dacă greșiți, greșiți cât mai repede și corectați-vă greșelile. E foarte important să vă construiți o imagine de încredere prin ceea ce scrieți. Momentan, oamenii nu mai au încredere în media, tocmai din cauza valului de informații de care se lovesc zilnic pe facebook.” , a mai spus John Mastrini.

14572602_1395941423786454_853967269_o

De asemenea, în prezentarea sa jurnalistul a mai oferit și câteva puncte-cheie după care un tânăr jurnalist ar trebui să se ghideze pentru a se autoevalua, spunând și că dacă ar fi să angajeze pe cineva ar urmări ca respectivele puncte să fie atinse. Printre acelea se numără cunoașterea aprofundată a tehnologiei (social media, sistemele de publicare online), capacități de investigație, folosirea unor surse de încredere, capacitatea de a stabili dacă o știre este adevărată sau falsă, dar și abilități de radio și televiziune.

Sursa fotografiei: George Prundaru
Sursa fotografiei: George Prundaru

„John Mastrini mi-a demonstrat cât de grea este munca de jurnalist în prezent, muncă care trece dincolo de tiparele clasice ale muncii de reporter. Așa cum spunea și Randall, acum trebuie să fim jurnaliști universali și mi s-a părut extraordinar că el în 32 de ani de experiență în media s-a adaptat mereu la tendințe, s-a menținut la suprafață.”, a declarat Alexandra Enășoaie, studentă în anul III la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB.

Conferința susținută de jurnalistul John Mastrini a fost organizată cu sprijinul Ambasadei SUA la București în colaborare cu Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB.

– Loredana Bertișan / Sursa fotografiilor: Loredana Bertișan și George Prundaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts