Pandemia de Covid-19 a pus pe pauză toate activitățile desfășurate în mod normal.. Toate competițiile sportive au fost suspendate din cauza acestei pandemii. Sportivii de performanță au schimbat sălile de forță și terenurile cu propriile case.
Federațiile de handbal, atât cea de nivel european (EHF), cât și Federația Română de Handbal (FRH) au suspendat meciurile din sezonul 2019/2020. Liga națională de handbal femin din România a încheiat sezonul acesta, fără a mai disputa meciurile rămase și fără a acorda titlul de campion, iar handbalistele au trebuit să se adapteze la aceste condiții.
Cristina Neagu, desemnată de patru ori cea mai bună handbalistă din lume, este foarte activă pe paginile ei de pe platformele de socializare unde pune videoclipuri cu antrenamentele pe care le face acasă. Totodată, s-a implicat și într-o campanie care luptă împotriva Covid-19 alături de Crucea Roșie. Sportiva s-a apucat și de cântat în carantină, luând parte la o provocare lansată de Pavel Bartoș, care alături de mai mulți sportivi s-au filmat cântând o piesă de a lui Smiley.
Iulia Curea, colega de club a Cristinei Neagu, a distribuit un video pe pagina de Facebook în care se antrenează cu fiica ei, acasă.
Iulia Curea a luat parte și în campania inițiată de CSM București pe youtube, numită „The story behind the trophy”, în care povestește experiența ei din mai 2016, când a caștigat „Liga Campionilor”.
Și handbalistele de la „U” Cluj postează pe pagina de handbal a clubului diverse videoclipuri cu ele care se antrenează de acasă. În această campanie desfășurată de clubul de handbal din cluj, sportivele atât de la nivelul de juniorat, cât și senioarele au trimis antrenamentele lor. Aceste postări au avut hastag-urile #stămacasă, iar acestea au fost însoțite de descrieri cu unele valori pe care clubul le promovează.
Andreea Ilie este o handbalistă care practică acest sport de 10 ani și joacă pentru echipa Măgura Cisnădie din 2018, pe postul de portar. Măgura Csinădie s-a clasat pe locul patru, în competiția internă de handbal feminin. Pe lângă cariera ei de handbalistă, Andreea este studentă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, la specializarea Sport și Performanță motrică.
În primă fază, suspendarea activițăților din sălile de sport a fost considerată o măsura luată de autorități pentru o scurtă perioadă de timp. „Am întrerupt antrenamentele din sală pe13 martie, pe moment am simțit că va fi o vacanță binemeritatată de două săptămâni. Pentru mine era o pauză necesară, deoarece la un antrenament cu câteva zile înainte mi-am luxat glezna”, spune Andreea.
Prin stările de urgență adoptate de autoritățile României, situația a devenit clară și pentru sportivii de performanță care nuau mai putut relua activitatea. În aceste condiții, fiecare antrenor a conceput o metodă prin care să își mențină sportivii în formă.
„În ceea ce privește antrenamentele de acasă, am început mai târziu să le fac. Am primit de la antrenor un program de antrenamente pe care trebuia să îl urmăm, dar având în vedere că eram accidentată mi-am luat liber primele două săptămâni de carantină, apoi am început să alerg în jurul casei și să fac forță”
Handbalista declară că a încercat să se relaxeze în timpul carantinei și să folosească timpul liber în activități constructive.
„Pe lângă cele două antrenamente pe care le fac pe zi, am citit și m-am uitat la seriale. A, da, am dormit foarte mult și am partcipat la cursurile online de la facultate”.
În urma ședinței Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal, din data de 18 mai s-a hotărât încheierea sezonului campionatului intern.
„Decizia FRH-ului ne-a avantajat pe noi, zic eu, am terminat pe patru și de pe acest loc putem să primim wild-card-ul pentru a ne califica la Cupa EHF”.
Sursa: Unsplash
Csilla Seprodi