Complexul bisericesc „Insula Speranței” a găzduit expoziția intitulată Monumente funerare din lemn în Bazinul Carpatic. Colecția Comunității Ardelene.
Colecția impresionantă de monumente, care numără 130 de piese, aparține lui Bogár Sándor și Polóny Levente.
Expoziția de la Cluj-Napoca prezintă, prin cele 30 de piese și prin intermediul fotografiilor, tipurile de monumente funerare din lemn ce caracterizează diferitele zone protestante maghiare.
Colecția lui Bogár Sándor și a lui Polóny Levente a apărut când cei doi au vizitat cimitirele protestante pentru a-și face însemnări despre monumentele funerare rustice din lemn, pentru a le fotografia și filma, precum și pentru a cerceta obiceiurile legate de tradiția evanescentă a cioplirii și amplasării lor, originea lor, semnificația motivelor cu care sunt decorate și modul lor de confecționare.
Pe parcursul expedițiilor, cei doi au adunat piesele prin dezgroparea acestora din șanțurile cimitirelor sau mormanelor de gunoi. Unele chiar au fost salvate din cimitirele uitate de-a lungul timpului. Există și piese care au fost donate de prelați locali sau diferite persoane laice.
Ceea ce a făcut expoziția și mai interesantă a fost faptul că aproape fiecare regiune geografică, istorică sau etnografică mai importantă din Bazinul Carpatic a fost reprezentată de cel puțin un exponat.
Colecția intitulată Monumente funerare din lemn în Bazinul Carpatic se dezvoltă și în prezent, luând amploare și confruntând cercetătorii cu provocări și obiective noi.
Expoziția a avut loc în cadrul evenimentului Zilele Culturale Maghiare care s-au desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 19-26 august.
– Text & fotografii de Cristina-Ioana Năstasă