Anul acesta, din cauza pandemiei, Festivalul Filmului European nu se va desfășura în sălile de cinema, la ca până acum, ci va avea loc în mediul online. Ajuns la cea de-a 24-a ediție, festivalul se va desfășura pe două platforme, respectiv în perioada 8 – 21 iunie: pe FFE.ro între 8 și 16 iunie, iar între 17 și 21 iunie pe TIFF Unlimited. Spectatorii vor avea acces gratuit la festival.
În ediția de anul acesta va putea fi urmărită o selecție de scurmetraje europene (EUShorts) organizată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, cu o amplă colecție de filme realizate de regizori români în contextul autoizolării impuse de criza sanitară (Cinem@casa), dar şi cu dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film. În paralel cu această secțiune, publicul va putea urmări și o serie de scurtmetraje din diverse țări europene.
Pentru a stimula creativitatea, au fost propuse ca punct de plecare pentru această provocare cinematografică filmele făcute în autoizolare de regizorii Jafar Panahi și Victor Kossakovsky. 21 de regizori au acceptat să participe și să împărtășească cu publicul emoțiile și concepția lor despre situația curentă : Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureşanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghiţescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoţiu, Vlad Petri şi Vlad Popa.
“Invitaţia trimisă către cineaştii români a pornit mai întâi ca un impuls moral într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul lor pozitiv ne încântă nespus de mult – nu doar pentru că proiectul cuprinde mai multe generaţii de regizori (consacraţi şi debutanţi), dar şi pentru că a generat o selecţie diversă: animaţie, ficţiune, documentar, eseu. Nivelul înalt (conceptual şi calitativ) al filmelor subliniază talentul cineaştilor români şi confirmă necesitatea de a sprijini arta cinematografică în orice fel.”, a declarat Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 24.FFE.
Amatorii de filme vor avea opțiunea de a-și vota filmul preferat, iar cel care va aduna cele mai multe voturi va primi, la sfârşitul festivalului, Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate.
Festivalul Filmului European este cel mai longeviv program cultural al Comisiei Europene în România, cu timpul devenind un reper cultural al lunii mai. Acesta este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, ambasadele, centrele și institutele culturale europene și TIFF Unlimited.
Câteva dintre filmele care au fost realizate în cadrul secțiunii Cinem@casa sunt:
- Alexandru Solomon –Călătorii reciclate / Recycled Travels
- Alina Manolache –Sunt aici /I am here
- Andra Tarara & David Schwartz –Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That NeverSleeps
- Laura Pop – Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles
- Marius Olteanu – Unthinking. Unfeeling
- Matei Branea – Exterior în izolare
- Matei Monoranu – Viața unui triunghi / A Triangle Life
- Mona Nicoară & Edin Vélez – Keep Your Splendid Silent Sun / Păstrează–ți soarele splendid și tăcut
- Paul Negoescu & Ana Drăghici – Școlile nu se mai deschid / Schools will not reopen
- Vlad Popa – Jurnal cu mama / Diary with my Mother
Sursa: Institutul Cultural Român
Alexandra Stanciu