Spectacolul EXEUNT în regia lui Bobi Pricop, un spectacol realizat online și transmis live în cadrul spatiului independent REACTOR de creatie si experiment. Acesta este un spectacol experiment care aduce în fața publicului din fața ecranelor, de data aceasta, sașe oameni care vorbesc despre singurătate si ieșirea din intimidate.
EXEUNT (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori), în regia lui Bobi Pricop, textele scrise de Lavinia Braniște și interpretate de Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanța, muzica Eduard Gabia, video Dan Basu și programare și suport tehnic: Mizdan. Conceptul afișului dinamic le aparține dutzu și BOLD și este realizat de Bucovesan. Vârsta recomandată este de 14+.
Spectacolul este un experiment ce pune la încercare limitele teatrului, un hibrid între teatru, film și storytelling și prezintă o poveste despre claustrare, nevoia de a comunica și de a te întâlni fizic cu oameni. Despre acest experiment, ce nu ar fi putut avea loc pe o scenă si care este adaptat situației actuale de pandemie, am vorbit cu actrița Oana Hodade.
Cum a fost pt tine acest experiment, in sensul de ce a fost cel mai dificil si ce a fost cel mai comod?
„Cred că cel mai dificil a fost lucrul în acest format cu care nu eram obișnuiți, adică întâlnirile pe care le-am avut au fost pe platforma online Zoom, și da, este un mediu care îți reduce toate modalitățile de expresie și te reduce la un pătrățel, iar asta este destul de neobișnuit pentru noi, cei care lucram într-un spațiu fizic și care lucrăm cu corpurile noastre și interacțiunea. Cred că cel mai complicat a fost să ne adaptăm la acest format de lucru, dar acomodarea a venit destul de repede și am reușit să lucrăm destul de bine. Comod a fost un soi de lejeritate și intimitate care s-a produs în cadrul echipei destul de repede, cred că tocmai lucrând în acest format și fiecare lucrând de acasă cred că ne-a fost destul de ușor să ne conectăm unii la alții și spațial acesta destul de liber pe care l-am avut. Cam o lună jumătate am lucrat ca într-o o formă de laborator și am făcut propuneri și am discutat teme. Da, a fost un spațiu creativ destul de liber și comod. ”
Cum a venit idea acestui experiment, dacă îi putem spune așa?
„E un experiment din multe puncte de vedere ce a venit din partea lui Bobi Pricop, regizorul spectacolului, care a lansat propunerea la Reactor destul de repede, după ce s-a instalat starea de urgență. Am început destul de repede în martie lucrul la spectacol. Nu știu dacă nevoia spațiului Reactor de a lucra în formatul acesta, dar a fost o propunere fericită pentru toată lumea. ”
Este spectacolul EXEUNT pentru public o invitație de a ieși din intimitate?
„Cred ca este un spectacol care vorbește foarte mult despre singurătate și intimidate din perioada asta în care am lucrat. Fiecare a fost în singurătatea lui și cu asta am lucrat și acolo am scormonit ca să scoatem ceva. Căutările noastre au fost multe și la ce putem spune relevant în perioada aceasta, ce format să propunem ca să fie relevant în mediul online, da totuși să păstreze din caracteristicile sau ceva din esența teatrului. Cred că e un fel de invitație sau întâlnire cu realitatea după perioada asta de izolare, poate fi o invitație pentru toată lumea de a ieși din intimitate și de a ne întâlni cu tot ce vine ca stimul din afară. ”
Crezi ca teatrul are vreo limita sau se poate adapta, sa spunem, oricărei situații?
„Pentru mine personal teatrul are mare legătură cu spațiul fizic și cu întâlnirea dintre public și creatorii de teatru fie că sunt regizori, actori sau dramaturgi într-un spațiu fizic dar cred că se poate experimenta foarte mult și în alte zone și cred cu siguranță că mediul online poate susține demersuri care să aibă și elemente teatrale și cred că e o zonă foarte bună de încercare, de experimentare. Produsul nostru e un hibrid din punctul acesta de vedere, cred ca trebuie ținut cont de mijloacele specific ale mediului online. Ce se poate cerceta mai departe e cum poți face teatrul în contextul acesta. Cred că nu există limite pentru ce se poate face în teatru. ”
Sursa: REACTOR
Dana Coțovanu