Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi este o organizație neguvernamentală a cărui țintă este îmbunătățirea condiitilor de viață a romilor din România, dar și educarea acestora pentru a putea rezolva problemele care apar în comunitățile în care trăiesc. Printre obiectivele organizației se numără: libera exprimare a culturii romiilor, implicarea constantă a tinerilor în diferite activități și îmbunătățirea comunicării dintre ne-romi și romi.
În cadrul unei conferințe desfășurată la Cluj-Napoca în data de 29 septembrie, s-a dezbătut situația romilor din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia. Pe parcursul evenimentului s-a discutat despre ultimi 25 de ani de politici publice dedicate romilor. Tot mai multe persoane de etnie romă sunt marginalizate, criticate și excluse din comunitatea unde trăiesc. Din această cauză, au parte de un trai mai sărac, iar relațiile cu ceilalți oameni sunt reduse.
Astăzi la dezbatere au luat parte mai mulți reprezentanți străini împreună cu persoanele responsabile pentru organizațiilor non-guvernamentale. Uniunea Europeană nu acceptă această excluziune încă de la începutul secolului XXI.
Primul care a luat cuvântul a fost chiar Florin Moisă, președintele executiv al Centrului de Resurse pentru Comutitățile de Romi care a subliniat faptul că soluția este schimbarea acestei realități, iar guvernul împreună cu institutile europene trebuie să interacționeze pentru că nimeni nu este fericit pentru situația creată. Trebuie analizate și cercetările făcute sau documentele care arată discriminarea acestor oameni.
Ciprian Necula, secretarul de stat al Fondurilor Europene a punctat faptul că este necesar să se discute despre cultura romă în Europa, iar în ceea ce privește educația romilor aceasta este esențială. Cu atât mai mult, comunitatea romă va reprezenta mereu o prioritate pentru guvern.
Un alt reprezentant al Comisiei Europene, Lina Papamichalopoulou, directorul general al justitei a precizat că tinerii sunt viitorul, iar lucrul cel mai important este faptul că împreună putem deveni mai puternici. Mass-media este responsabilă de modelarea imaginii romilor.
Întreagă conferința “Dupa un sfert de secol, despre romi” a fost organizată cu sprijinul Fondului ONG din Granturile EEA (European Economic Area) împreună cu Granturile Norvegiene.
Larisa Bîldea / Sursa fotografiilor: Cosmina Măcicășan