Dialogul dintre doi artiști: Expoziție ,,Interferențe’’

Cultură Din oraş

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), organizează, în perioada 21 mai – 2 iunie 2019, o sinteză sugestivă retrospectivă care-i aduce împreună, într-un dialog între generaţii, în coordonatele unor viziuni artistice puternic amprentate de afinităţi elective, conexiuni, osmoze şi similitudini, pe artista textilistă Hedda Bach şi sculptorul Szervátiusz István, sub genericul „Interferenţe”. Vernisajul expoziției a avut loc marți, 21 mai 2019, la ora 18:00, în prezența artiștilor expozanți și a cunoscutului critic de artă Németh Julia.

Selecția lucrărilor prezente în expoziție caută să evidențieze mizele conceptuale și plastice ale demersului creativ al celor doi protagoniști, într-un limbaj expresiv a cărui ,,scriitură’’ este acut marcată de atente detalii formale și semne abstracte preluate din repertoriul spectaculos de forme și culori al naturii.

Artista Hedda Bach a rezumat arta ei că o încercare de a înțelege, folosind linia și o gama restransă de culori naturale, ordinea ciclică, fizică și cosmică a naturii, prin conceperea metaforică a energiilor umane.

Sculptorul Szervátiusz István în calitate de sculptor-restaurator în lemn, a reușit să-și găsească un stil propriu, printr-un limbaj diferit de cel al înaintașilor săi. Tehnica să de poleire cu aur i-a deschis noi dimensiuni în realizarea lucrărilor. Prin conținutul valorilor tradiționale ale mesajului, sub o formă modernă de prezentare, sculptorul a încercat să comunice cu omul zilei de azi.

Hedda Bach s-a născut în Alba Iulia la 2 martie 1933, într-o familie de fotografi renumiți. După absolvirea liceului de fete din localitatea natală, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice ,,Ion Andreescu’’ din Cluj, secția pictură, apoi secția textile, unde a beneficiat de îndrumarea unor mentori remarcabili. După finalizarea studiilor universitare, a participat la un număr important de manifestări expoziționale cu caracter național sau internațional. În anul 1961, a devenit membră a Fondului Plastic, iar în 1975 a Uniunii Artiștilor din România.

Szervátiusz István s-a născut în Cluj-Napoca, la 21 iulie 1960, într-o familie de artişti, fapt care a influenţat substanţial decizia orientării spre o carieră în domeniul artelor vizuale. A obţinut diplomă de restaurator la Institutul de Protecţie a Monumentelor Naţionale de Patrimoniu, urmând şi cursul de specializare în restaurare sculptură în lemn. Începând cu anul 1997 expune în numeroase localităţi din Ungaria şi din străinătate.

– Material realizat de Berdar Denisia-Ioana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts