INTERVIU: De 50 de ani, femeile sunt mai libere datorită pilulei contraceptive

Din oraş Educaţie

Cum ar fi fost lumea fără pilula contraceptivă? Probabil că rata avorturilor era mult mai ridicată, iar plusul de copii abandonaţi era egal cu numărul pilulelor care s-au vândut în cei 50 de ani de existenţă.

Astăzi s-a sărbătorit la Cluj jumătate de secol de când în Statele Unite ale Americii s-a dat undă verde pilulei contraceptive. Cu deviza „Sărbătorim femeia, sărbătorim inovaţia”, Bayer Schering Pharma a organizat o campanie cu rezonanţă internaţională, care în România se va încheia săptămâna viitoare la Timişoara.

Printre cei care militează alături de Bayer pentru folosirea de către femei a pilulei contraceptive se numără scriitoarea Aurora Liiceanu, fotograful Alex Gălmeanu şi artista Dana Nălbaru. De asemenea, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a ţinut astăzi la eveniment un discurs în calitate de doctor ginecolog, nu de om politic.

Florin Stamatian: „Dacă am câştigat ceva după ’90, este că am scăpat de avortul criminal”

La începutul anilor ’90, raportul era de 3 avorturi la o naştere, statistică la care se încadrează şi avorturile provocate. Stamatian a spus că „ideal ar fi să dispară chiuretajul, care la un moment dat era parte din concepţia româncelor”.

Prefectul Clujului a povestit celor prezenţi la evenimentul „50 de ani de pilulă contraceptivă” că în anii ‘80, în România şi Ungaria exista o piaţă neagră a contraceptivelor ilegale: „În ‘86 am avut mare fericire să vină doi poliţişti la mine să îmi spună: <<Răstoarnă geanta!>> În geantă era un plic, în plic erau sterilete ruseşti. Norocul meu a fost că ei nu ştiau ce sunt alea.”

Demitizarea prejudecăţilor

Un sondaj realizat în liceele din Cluj arată că părinţii sunt pricipalii vinovaţi pentru concepţiile învechite pe care copiii şi le-au însuşit. Conform lui Florin Stamatian, este nevoie de o educaţie sexuală adecvată, alături de o comunicare deschisă între părinţi şi copii.

„Lupta cu mama” a fost sintagma pe care Florin Stamatian a folosit-o pentru a denumi procesul de convingere a mamei că este indicată folosirea pilulei contraceptive chiar dacă fiica nu şi-a început viaţa sexuală. El a spus că „cel mai rău este că miturile au rămas în mintea bunicii, în mintea mamei.”

Aurora Liiceanu: „E greu să treci la libertate”

Pilula contraceptivă permite femeii să aleagă dacă îşi doreşte sau nu o sarcină. Româncele nu erau obişnuite cu această libertate înainte de ’90, de aceea femeile deveneau mame de tinere, iar cariera înceta să mai fie o prioritate. Doctorul psiholog Aurora Liiceanu aprobă faptul că evoluţia nivelului educaţional şi economic se datorează în parte şi pilulei. Dacă înainte femeile abandonau studiile pentru a întreţine o întreagă familie, situaţia s-a îmbunătăţit radical. „În ceea ce priveşte relaţiile dintre femei şi bărbaţi şi acestea s-au schimbat foarte mult. Unii o leagă de pilulă. Este adevărat, sunt legate.”

De asemenea, această inovaţie este extraordinară pentru că permite femeii să fie stăpână pe propriul ei corp.”

Întrucât „educaţia sexuală lipseşte, iar tabuurile continuă să existe”, Aurora Liiceanu vorbeşte despre lacuna de informaţii care se simte cel mai puternic în mediul rural. Acolo, femeile continuă să nu folosească metode contraceptive.

Aurora Liiceanu a vorbit şi despre ceea ce înseamnă cuplul modern. Ea a spus că nu crede în veşnicia unei relaţii, dimpotrivă: „Există monogamie serială. Nu pentru toată viaţa. Nu îţi înşeli iubita, dar din 3 în 3 ani o schimbi. Nu mai este posibilă stabilitatea în această lume nebună şi plină de tentaţii.”

Evenimentul „50 de ani de pilulă contraceptivă” şi-a atins scopul de informare şi de educare a publicului. Pe lângă discursurile lui Florin Stamatian, Aurorei Liiceanu şi Danei Nălbaru, expoziţia fotografului Alex Gălmeanu a adus un suport vizual în scopul evidenţierii evoluţiei femeii în România, dinainte şi de după pilula contraceptivă. Artistul a declarat că în timp ce căuta imagini potrivite campaniei a descoperit lucruri extraordinare din istoria României, istorie care a participat evident la formarea imaginii şi gândirii femeii: „Cele mai şocante schimbări se întâmplă la extreme: anii ’60 şi anii 2000”.

Interviu Aurora Liiceanu

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2010/10/INTERVIU-Aurora-Liiceanu.mp3]

[imagebrowser id=59]

___________

Oana Moisil

Foto: Bogdan Tincu

George Păun

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts