Concursul „Trifarium” de căutat trufe în ring pentru căţei a avut loc la Cluj-Napoca

Din oraş

Concursul „Trifarium” de căutat trufe în ring pentru căţei a avut loc duminică, 26 august, la Hotelul HamHam din Cluj-Napoca. Pasionaţii de căţei au avut ocazia să îşi aducă animalele la concurs, indiferent dacă acestea sunt de rasă sau metiş. Căţeii au fost îndrumaţi de către stăpâni însă doar cu vocea, fără lesă şi fără a indica locul în care sunt trufele.

45 de căţei de diverse rase diferite şi care au provenit din diverse judeţe ale ţării s-au adunat la concurs pentru a se întrece în căutarea de trufe. În cadrul concursului au avut loc trei probe, una liberă, una de aport şi în echipă. Probele individuale au constat în căutarea a  8 trufe, iar pentru cele în echipă, animalele au avut de găsit 14 trufe.

Scopul concursului este de a găsi cât mai multe trufe în cât mai puţin timp posibil, durata maximă fiind de 3 minute, dar şi de a fi un timp de socializare pentru pasionaţii de trufe, care şi-au adus căţeii la concurs. Ioana Pop, unul dintre organizatorii concursului a declarat:

„Ne-am gândit la ideea aceasta pentru că noi deja suntem culegători de trufe și avem căței antrenați în direcția aceasta. Până acum, în țară, a fost organizat un singur concurs de acest fel și am vrea să fie mai mult decât atât. Pe lângă aceea de a vedea cățeii, este și un motiv de socializare între noi, pasionații de trufe, fiindcă suntem un grup relativ restrâns. Vor participa crescători de căței care fac dresajul pentru trufe și chiar persoane care caută căței, să vadă ce e pe piață, cum lucrează cățeii.”

Concursul s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: baby -până la 7 luni, care au avut de susţinut proba liberă, între 18 şi 12 luni, care au susţinut proba liberă şi de aport, şi cei peste 1 an, care au susţinut atât probele celor mai mici, cât şi în echipe. Aceştia au provenit din mai multe judeţe, precum Hunedoara, Bistriţa, Piatra Neamţ, Giurgiu sau Sălaj. Trufele folosite au fost albe şi negre. Ioana Pop a spus pentru Mediafax:

„Căţelul caută trufa, sapă după ea cu lăbuţele şi o aduce stăpânului, sunt trufe de sezon, trufe negre, dar sunt dresaţi şi pentru trufa albă, unde tehnica este diferită, căţelul găseşte trufa şi stăpânul trebuie să sape după ea”

Concursul „Trifarium” este primul concurs de căutat trufe în ring din Transilvania şi a avut ca premii instrumente pentru săpat trufele în pădure.

– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: animalzoo.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts