Curtea Constituțională a decis că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale. Aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de acestea, potrivit deciziei CCR.
Judecătorii CCR au considerat că, pe de o parte, au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor, fără să se precizeze exact prin texte de lege care sunt faptele și condițiile lor. Au fost acordate 300.000 de amenzi contravenționale, care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.
De asemenea, CCR a fost de părere că valoare amenzii este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzile sunt între 2.000 și 20.000 de lei într-o țară cu pensie medie de 1.200 de lei și salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.
Amenzile nu se șterg de la sine prin decizia CCR. Este nevoie de contestarea lor în fața instanțelor și de verdictul unui judecător, fiind de ajutor oricui, indiferent dacă a plătit sau nu amenda. Acestea pot fi contestate în instanță într-un termen de 15 zile de la ridicarea stării de urgență.
„Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare, nici măcar convențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, a declarat procurorul general, Gabriela Scutea, pentru Europa FM.
Ludovic Orban s-a declarat șocat de deciziile luate de CCR privind neconstituționalitatea amenzilor.
Prim-ministrul a precizat că decizia Curții Constituționale este, ca și în perioada lui Liviu Dragnea, „de partea celor care încalcă legea” și împotriva celor care respectă regulile.
„Este o sentință care mă șochează și care are un vădit caracter politic și care este luată în favoarea minorității care încalcă legea. Este o invitație la încălcarea legii și la anarhie. Vom lua toate măsurile necesare , vom analiza noul context după decizia CCR și vom lua deciziile care se impun pentru a asigura un risc minimizat pentru răspândirea coronavirusului. CCR conține oameni care nici măcar n-ar avea voie să judece astfel de sesizărientru că ei înșiși beneficiază de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese”, a mai declarat Orban.
Sursa: Inquam Photos
Bernadette Nemeth