Beneficiile unei bune dicții | Lansarea aplicației dictie.ro

Media

Dicția nu e doar despre defecte de pronunție (rârâit, bâlbâit, peltic), felul in care vorbești te reprezintă în acel moment. Comunicarea este esențială indiferent de domeniul din care faci parte, ea contribuie la branding-ul personal și la creșterea încrederii în sine.

Facultatea reprezintă și perioada în care înveți să te prezinți cât mai bine. Un bun profesor de televiziune afirma faptul că reușind să sintetizezi în 30 de secunde tot ceea ce trebuie reținut despre tine, ajungi unde ți-ai dorit.

O bună dicție pe parcursul facultății îți poate aduce nenumărate beneficii (acestea se aplică cu precădere și în restul anilor):

  1. O dicție impecabilă te poate transforma într-un speaker mai bun. Fie că e vorba despre un proiect prezentat la facultate sau de o simplă oră de curs, faptul că reușești să îți spui părerea și să ai un discurs oratoric impecabil va cântări mult. Nu trebuie neglijat faptul că la unele facultăți prezentarea lucrării de licență se face oral, iar punctele acordate prezentării sunt și pentru corectitudinea exprimării.
  1. O pronunțare corectă și fermă a cuvintelor te poate transforma într-o persoană convingătoare. A fi convingător e important, mai ales dacă e vorba de un interviu sau de un proiect de mobilitate internațională. Mereu se va pune accent pe o persoană sigură pe ea, deci care reușește să se promoveze cât mai bine, cu nuanțe ale exprimării bine conturate.
  1. Aplicația Dicție.ro (disponibilă gratuit în AppStore și pe Google Play) cuprinde exerciții de dicție și își propune să testeze cunoștințele de limbă română, atât în ceea ce privește gramatica, dar și în ceea ce privește fonetica. Aceasta este structurată pe mai multe secțiuni, printre care:
  • Quiz. Secțiunea cuprinde peste 700 de întrebări cu greșeli făcute frecvent, dificultăți de pronunție ale unor cuvinte și construcții în limba română.
  • Exersează. În această secțiune există o mulțime de exerciții de dicție scrise de echipa dictie.ro, înregistrate audio de către traineri pentru cei care doresc să își perfecționeze dicția, oferindu-le un model de urmat.
  • Testează-ți dicția. Utilizatorii citesc cu voce tare un text redactat de specialiștii dictie.ro, aplicația înregistrează materialul automat și îl trimite trainerilor. Aceștia vor asculta înregistrarea și vor trimite în cel mai scurt timp un feedback complet privind pronunția, vocea, ritmul și eventualele defecte de vorbire prezente.
  • Blog. În secțiune apar cele mai noi articole din domeniu, fie că e vorba despre greșeli frecvente de vorbire, tehnici ale lecturii la microfon, public speaking sau sfaturi despre pronunție și protejarea vocii.

Recomandări:

  • Filmul The King`s Speech reprezintă povestea regelui George al VI-lea, predecesorul și tatăl reginei Angliei, Elisabeta a II-a, care se confruntă cu niște bâlbe și blocaje uriașe când trebuie să vorbească în public sau la radio.

  • Cartea Șase sași în șase saci (Carmen Ivanov) cuprinde peste 300 de aplicații practice pentru corectarea elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație.

http://www.dictie.ro/citeste-primele-15-pagini-din-manualul-de-dictie-sase-sasi-sase-saci

– Mădălina Pîrlog / Sursa fotografiei: dicție.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts