Mesaje scrise pe tricouri, poze cu sportivi într-un genunchi inunda rețelele sociale, arătându-și susținerea față protestele care se întâmplă în Statele Unite în momentul de față.
Cluburile de fotbal, toate ligiile și competițiile precum Champions League și EURO promovează mișcarea ,,Spune NU rasismului” lucru prioritar în ultimii ani pentru a încerca înlăturarea acestei probleme. Însă, multe sunt doar pe hârtie deoarece măsurile luate în cazul unor incidente sunt mai degrabă fără efect deoarece sunt deseori superficiale.
Însă, în această săptămâna s-a schimbat ceva. Nu a fost o decizie din partea FIFA, corpul administrativ, să renunțe în a penaliza celebrările care prezintă un mesaj anti-rasist. Meciurile de săptămâna aceasta din Bundensliga, campionatul de fotbal al Germaniei, au fost inundate de celebrări conținând mesaje pe tricourile jucătorilor ca și ,,Justice for Floyd” sau o simplă îngenunchiere. În semn de respect, acestea nu au fost penalizate cu cartonașul galben, cum se procedează în general.
Jucătorii s-au simțit capabili să ia atitudine, deși FIFA sau Federația Germană de Fotbal au considerat că jucătorii au întrecut măsura. Faptul că Marcus Rashford și Paul Pogba, jucători de la Manchester United, și-au făcut vocile auzite pe rețelele sociale, în timp ce DeAndre Yedlin și Nedum Onuoha au ales să vorbească despre cum este să fi un om de culoare în Statele Unite. Iar echipe precum Liverpool, Newcastle United, Chelsea și Borrusia Dortmund au îngenunchiat în semn de respect înainte de antrenament. (În cazul lui Liverpool, cel care a venit cu inițiativa a fost Virgil Van Djik și Georginio Wijnaldum; nu a venit din partea conducerii clubului).
A couple days after George Floyd’s death, my grandfather texted me and told me he’s glad that I am not living in the U.S. right now because he would fear for my life as a young black man. As days have passed, this text from my grandfather has not been able to leave my mind.
— DeAndre Yedlin (@yedlinny) June 2, 2020
Autoritățile nu au impus aceste mișcari sportivilor ci practic chiar invers, iar asta a oferit un sentiment de schimbare. În ultimii ani, mulți jucători au început să confrunte tot mai mult rasismul și să nu mai accepte să audă jigniri. Persoane ca Raheem Sterling, Romelu Lukaku care s-a confruntat deseori cu incidente, unul dintre ele fiind într-un meci de calificare pentru EURO 2020, fanii bulgari au început să facă salutul roman și să scandeze cuvinte ofensatoare la adresa jucătorilor de culoare. Dar evenimentele care s-au întâmplat în decursul săptămânii trecute, au arătat faptul că aceștia nu trebuie să tacă doar pentru a evita controversele. A fost un semnal de alarmă care va forța schimbarea jocului, chiar dacă nu toată lumea va fi mulțumită.
Sursa: Getty Images
Denis Rus