Laurenţiu Ploşceanu, preşedinte al secţiunii SOC (Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie), a Grupului patronal din cadrul Comitetului Economic şi Social European, ne vorbeşte despre avizul CESE privind renovarea clădirilor.
Siguranţă, sănătate, eficienţă energetică, combatere a sărăciei sunt numai câteva dintre dezideratele discuţiilor oficialilor europeni privind renovarea clădirilor din UE.
S-a observat ca pandemia a facut casa să devină şi loc de muncă, dar și spațiu de viață, centrul vieții de zi cu zi. Pe de altă parte, o altă realitate este îmbătrânirea clădirilor: 85 % dintre ele au fost construite înainte de 2001, iar 85-95 % dintre clădirile existente vor exista și în 2050. Astfel, la începutul lunii februarie, Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) s-a reunit pentru a discuta viitoarea strategie a UE privind renovarea clădirilor, o ocazie unică de a depăși criza provocată de pandemia de COVID-19 și de a face ca Europa să devină mai durabilă din punct de vedere economico-social și de mediu.
Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional
Sursa fotografiei: pixabay.com