Acordul comercial UE-Canada a intrat provizoriu în vigoare

UBB Radio

Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada a fost aprobat miercuri, 15 februarie, de Parlamentul European, ceea ce dă posibilitatea României de a operaționaliza acordul cu Canada privind eliminarea vizelor pentru cetățenii români.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) este un acord economic și comercial între Uniunea Europeană și Canada, ce urmărește creșterea economică și crearea de locuri de muncă atât în UE, cât și în Canada, prin eliminarea a 99% din taxele vamale. Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau a ținut un discurs oficial în plenul Parlamentului European după aprobarea Acordului, afirmând că:

„Daca va avea succes, CETA poate deveni un model pentru toate viitoarele acorduri comerciale ambitioase. In caz contrar, ar putea fi ultimul.”

Acordul dă posibilitatea companiilor europene mici și medii să activeze pe piața canadiană, prin eliminarea unor taxe precum cea vamală sau eliminarea necesitatății de a plăti de două ori pentru un certificate de evaluare a conformității. UE și Canada au decis să-și recunoască reciproc certificatele în domenii precum electronice, jucării, mașini și echipamente de măsurat.

Eliminarea taxelor va duce la scăderea prețului produselor exportate și le va face mai accesibile pentru cumpărători. Este estimată o creștere a pieței de servicii și a exporturilor agricole, fiind necesar ca produsele exportate să respecte normele și regulamentele țării unde vor fi comercializate. Canada a fost de acord să protejeze produsele tradiționale europene împotriva imitației, dar va fi o limitare a comercializării de lactate, ouă, carne de porc și de vită, porumb duce și păsări de curte.

CETA oferă un cadru care permite UE și Canadei să-și recunoască reciproc calificările în profesii reglementate precum architectură, contabilitate sau inginerie. Firmele vor putea să își mute temporar personalul de cealaltă parte a Atlanticului, iar profesioniștii europeni vor putea furniza temporar servicii pe piața canadiană. Acordul UE-Canada susține industriile creative prin consolidarea protecției drepturilor de autor și include obligații privind respectarea drepturilor de muncă, protecția mediului și a climei.

Întreprinderile srăine vor avea posibilitatea de a licita pentru contractele publice. Procesul de licitație va fi unul transparent și se va realiza prin intermediul unui site unde vor fi publicate toate licitațiile publice.

Disputele dintre investitori și guvern vor fi soluționate de Curtea de arbitraj (Investment Court System), care va fi publică și formată din judecători independenți numiți de UE și Canada. Se va înființa un Forum de cooperare normativă, care facilitează schimbul de experiențe și informații și oferă sprijin și sugestii în elaborarea regulamentelor și a legilor, dar care nu poate schimba regulile actuale, nu poate dezvolta o nouă legislație și nu are nici o competență de a lua decizii.

Proteste împotriva acordului UE-Canada au avut loc miercuri în fața sediului Parlamentului European din Strasbourg unde, conform poliției, au fost prezente 700 de persoane. De asemenea, proteste asemănătoare au avut loc și împotriva acordului de liber schimb dintre UE și SUA (TTIP) în Germania. Protestatarii atrag atenția că aceste acorduri reprezintă un pericol pentru democrație, vor duce la scăderea calității produselor, a standardelor de mediu și a protecției consumatorilor.
„Multinaţionalele vor putea să atace guvernele în cadrul unui sistem de justiţie privatizată”
a declarat europarlamentarul Marine Le Pen, anunțându-și opoziția față de CETA.
Regiunea Valonia din Belgia a refuzat să susțină acordul de parteneriat UE-Canada. Premierul Valonei, Paul Magnette, a declarat că regiunea belgiană nu se opune întregului acord comercial, ci doar anumitor prevederi. Acesta respinge ideea refuzului din cauza anti-globalizării și declară că refuzul vine din cauza sistemului de arbitraj creat pentru a soluționa disputele dintre investitori și guvern (Investment Court System), sistem ce poate fi exploatat de marile corporații. Astfel, investitorii străini pot da în judecată statul dacă legile duc la o reducere a profiturilor. Magnette a declarat că Valonia este pregătită să accepte un amendament cu caracter obligatoriu prin care să fie reinterpretate prevederile privind curţile de arbitraj.

„Aş prefera ca această entitate să dispară cu totul şi să ne bazăm pe tribunalele noastre”

 a afirmat premierul.

Guvernul Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

În cadrul summit-ului de la Bruxelles de anul trecut unde a fost semnat CETA, Canada a fost de acord cu ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari după aprobarea acordului de către Parlamentul European. Eliminarea vizelor va avea loc în doi pași: de la 1 mai toți cetătenii români care au avut viză pentru Canada în ultimii 10 ani sau au viză pentru SUA vor intra liber în Canada, iar de la 1 decembrie vizele vor fi complet eliminate.

Acordul comercial dintre UE și Canada a intrat provizoriu în vigoare după aprobarea Parlamentului European, aceasta implicând aplicarea celor mai multor părți ale CETA. Pentru a intra pe deplin în vigoare CETA trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de state memberi UE. România susține CETA, președintele Klaus Iohannis declarând că, odată cu ridicarea vizelor pentru români, va dispărea orice rezervă față de acord. Un singur europarlamentar român a votat contra CETA.

– Maria Grigoraș / Sursa fotografiei: www.agra-net.com 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts