Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit astăzi, 3 iunie 2020, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul României, Ludovic Orban. În cadrul ședinței, s-au abordat două subiecte principale: fondurile europene și legile Justiției.
Declarația acordată presei de către președinte, publicată de presidency.ro, rezumă cele două subiecte abordate în cadrul ședinței: fondurile europene și legile Justiției.
Prima chestiune discutată în cadrul sedinței se referă la propunerea Comisiei Europene de a comasa fondurile multianule, MFF, cu cele destinate revigorării economice, cu scopul de a crește reziliența în Uniunea Europeană. Planul inițial nu prevedea aceste fonduri suplimentare acordate statului român. Președintele aduce o notă de lămurire cu privire la ultimele speculații, potrivit cărora ar exista sume prestabilite. Acesta a declarat că, în realitate este vorba doar despre un proiect al Comisiei Europene, care este bine văzut, însă acesta urmează să fie supus negocierilor, nefiind definitiv:
„[…] acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat între liderii statelor și va fi negociat ulterior și în Parlamentele Naționale și în Parlamentul European.”
Conform declarației de presă a președintelui Klaus Iohannis, fondurile urmează să fie investite în proiecte importante pentru România – pe lângă cele alocate revigorării economice, fondurile vor putea fi accesate de către firme și, de asemenea, se va pune accent pe investirea acestora în autostrăzi, linii de cale ferată, proiecte de energie regenerabilă, precum și în îmbunătățirea sistemelor publice, a sistemului de sănătate publică și a sistemului de învățământ. Președintele concluzionează cu mențiunea că toate aceste lucruri vor fi planificate în detaliu, după etapa în care se va negocia alocarea unor sume substanțiale pentru statul român. Prima etapă în care urmează să se negocieze aceste chestiuni se va desfășura în perioada 18-19 iunie, în cadrul Consiliului European, sub forma unei video-conferințe.
Cel de-al doilea subiect abordat în cadrul ședinței președintelui României cu prim-ministrul Ludovic Orban este cel al legilor Justiției. În declarația de presă, acesta atrage atenția asupra dezbaterilor din spațiul public din cadrul Partidului Social Democrat (PSD), precum și a celor dintre PSD și sateliții PSD, afirmând că aceștia: „încep să-și plătească polițe”. Președintele aduce în discuție atacurile violente formulate de către Partidul Social Democrat asupra Justiției, obiectul în cauză fiind reprezentat de legile Justiției:
„Din fericire, am reușit să oprim o parte din aceste atacuri și eu am reușit să duc legile la Curtea Constituțională. Parlamentul a reușit, în special PNL și cu alte partide democratice, să oprească o parte din aceste modificări, dar cert este că cel mai important pas a fost făcut de români. Acum un an de zile, când i-am chemat pe români la urne, la Referendumul pentru Justiție, s-au prezentat oameni în număr mare și au spus clar <<Stop!>> acestei proceduri de <<măcelărire>> a legilor Justiției, care fusese inițiată și continuată de PSD. PSD-ul a încercat să pună piciorul pe Justiție. PSD-ul este partidul care încearcă, a încercat, încearcă să frângă independența Justiției – ori așa ceva nu se poate. Faptul că acuma, au început unii cu alții să-și plătească polițe este o chestiune care ține poate de cancan, dar pentru omul de rând și pentru România nu iese nimic de aicea.”
Președintele Klaus Iohannis este de părere că aceste legi ale Justiției necesită o îmbunătățire, iar Guvernul urmează să vină cu o inițiativă legislativă în acest sens, pentru a finaliza procesul care a debutat în urmă cu un an, cu ocazia Referendumului. În perioada următoare vor avea loc consultări cu specialiști în domeniul Justiției, pentru a consolida legile „imperfecte”, aflate deja în funcțiune. Președintele Klaus Iohannis a precizat faptul că se va lucra la proiecte de legi în cadrul Guvernului, urmând să fie înaintate în Parlament, cu scopul de a fi „reparate” și de a se afla în conformitate cu ceea ce românii au exprimat că își doresc cu prilejul Referendumului.
Declarația de presa s-a încheiat cu o ultimă mențiune a președintelui, referitoare la măsurile de relaxare abordate în ultima perioadă. Acesta atrage atenția asupra faptului că societatea nu se află încă în punctul în care răspândirea virusului a fost stopată și apelează la responsabilitatea individuală a cetățenilor de a se proteja:
„Purtatul măștii, distanțarea, spălatul pe mâini – rămân extrem, extrem de importante pentru a nu pierde controlul acuma la sfârșit asupra acestei epidemii. Vă doresc tuturor să rămâneți sănătoși.”
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean