Maratonul Resuscitării, un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Uregențe, s-a desfășurat în data de 7 iulie în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Ca la fiecare ediție organizată, maratonul și-a propus și de această dată să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea. În cadrul evenimentului, medicii și paramedicii SMURD cu experiență în intervențiile medicale de urgență au predat tehnici de prim ajutor în mod gratuit.
Cursurile s-au repetat pe tot parcursul zilei de 7 iulie, iar cei care au dorit să învețe cum să acorde primul ajutor au fost întâmpinați cu drag de medicii și paramedicii SMURD. Metoda de desfășurare a cursurilor a fost în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD.
Manevrele au fost explicate și demonstrate pe manechine speciale. La final, cursanții au putut exersa prin simularea de situații reale sub coordonarea medicilor/paramedicilor. Tot la sfârșitul cursului, participanții au fost încurajați să pună întrebări în cadrul discuților deschise cu voluntarii SMURD. Printre tehnicile de resuscitare, participanții au dobândit cunoștințe cu privire la ventilație, dezobstrucția căilor aeriene, dar și manevrele pentru suportul copiilor în caz de urgență, care diferă de cele ale adulților.
Printre adulți s-au aflat și copii care acordau o atenție deosebită explicațiilor și acțiunilor coordonatorilor.
Maratonul resuscitării se organizează în fiecare an, având două ediții: ediția de iarnă și ediția de vară, iar prin această inițiativă organizatorii doresc ca o mare parte din oameni să cunoască și să efectueze manevrele de resuscitare, dar și să ridice un semn de alarmă cu privire la importanța acestor manevre și necesitatea lor.
– Material realizat de Andrei Căpitanu