Proiectul internațional „Simularea Parlamentului European”, aflat anul acesta la a patra ediție, se va desfășura la Cluj în perioada 11-17 aprilie.
Acesta se află sub coordonarea membrilor Societății Studenților Europeniști și își propune să îi ajute pe studenți să cunoască mai bine modalitatea prin care se iau deciziile în Parlamentul European.
„Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, când proiectul s-a desfășurat la nivel național, el se va desfășura la nivel internațional ceea ce înseamnă că în cursul Comisiei, al Consiliului și al Parlamentului European vor fi 150 de persoane. Dintre acestea, 50 de persoane vor veni din țările Uniunii Europene, din țări aflate în jurul Mării Negre, cât și în bazinul Mediteranean. 100 de persoane vor veni din țară, atât din marile centre universitare, cât și din Cluj”, a declarat unul dintre coordonatorii proiectului, Dragoș Onescu.
Studenții au vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și au fost selectați în urma completării unui formular de aplicație, în care li se cerea să aleagă partidul politic și comisia din care doresc să facă parte. Participanți vor fi împărțiți în 6 comisii parlamentare permanente. În cadrul acestor comisii vor fi prezenți și experți din diferite domenii. Principala temă dezbătută în ședințe va fi găsirea soluțiilor pentru eliminarea riscurilor produse de radiațiile nucleare.
Persoanele care vor lua parte la acest proiect vor primi, la sfârșit, o diplomă de participare, alături de o adeverință de practică.
În ceea ce privește premiile oferite câștigătorilor, acestea constau în 15 excursii la Bruxelles, cărți de la editura Nemira, dar și alte premii surpriză pregătite de organizatori.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 17 milioane de euro.
__________
Teodora Iancu