Produsele UE pot beneficia de o siglă a calităţii europene

Deputaţii europeni de la comisia pentru agricultură au discutat ieri despre posibilitatea ca produsele de pe teritoriul Uniunii Europene să beneficieze de o siglă a calităţii europene.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, această siglă va permite angajatorilor să garanteze pentru calitatea şi siguranţa produselor comercializate. Europarlamentarii au susţinut de asemenea declararea, locului de provenienţă agricolă“, această etichetare se aplică produselor, în funcţie de principalele materii prime folosite, când 50% din ingrediente provin dintr-un anumit loc. Pe lângă aceste noi prevederi în domeniul agricol, deputaţii susţin în continuare protejarea specialităţilor tradiţionale.  Comisia Europeană (CE) cere UE şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului să consolideze protecţia anumitor mărci în faţa competiţiei sau produselor contrafăcute. Printre produsele protejate se numără şampania, brânza şi vinul care provin din anumite zone geografice, piaţa acestor produse însumează aproximativ 14 miliarde de euro anual. Se doreşte de asemenea păstrarea indicaţiei cu privire la „specialitatea tradiţională garantată“ în ciuda faptului că  CE propusese eliminarea acesteia. Deputaţii din comisia pentru agricultură sunt de părere că trebuie să se realizeze o definire clară a ceea ce înseamnă „biologic“, pentru o bună informare a consumatorului.

Cristina Antonescu

Foto: europarl.europa.eu

Distribuie articolul!