A treia ediție a Festivalului Național de Literatură FestLit a debutat la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, astăzi, 2 octombrie, cu rondul de gală al scriitorilor, prilej cu care poeții veniți de la cele 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) au citit poezii în fața unui public de aproximativ 100 de persoane.
Gazda evenimentului, Irina Petraș (președintele filialei Cluj a USR) a păstrat formula de salut promisă și la ediția precedentă și a deschis festivalul cu tradiționalul ,,Servus!”. Aceasta și-a exprimat regretul pierderii titlului de Capitală Culturală Europeană pentru orașul Cluj-Napoca, dar totodată bucuria că orașul este viu din punct de vedere cultural.
La eveniment au participat figuri cunoscute în peisajul local și național printre care și președintele USR, Nicolae Manolescu, vicepremierul Vasile-Sebastian Dâncu, rectorul Universității ,,Babeș-Bolyai” Ioan-Aurel Pop și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, care în discursul său a afirmat că proiectele culturale planificate pentru competiția europeană vor fi duse la capăt, deoarece Clujul cultural are potențial.
Întrebat fiind despre evoluția literaturii, vicepremierul Vasile-Sebastian Dâncu a declarat:
„Mă uit la literatură și cu un ochi de sociolog, nu numai ca participant la fenomenul literar. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă nou, ma uit la faptul că se schimbă generațiile de poeți, se schimbă temele și în același timp nu sunt dați afară bătrânii, iar acesta este un lucru minunat. De asemenea, am senzația că literatura își recâștigă publicul, nu neapărat prin intermediul cărții, pentru că aici încă suferim, ci cu ajutorul internetului. Dacă în perioada ceaușistă scriitorii se plângeau că nu este hârtie, în prezent există foarte multe site-uri de poezie unde foarte mulți oameni intră, citesc, comentează.”
Rondul de gală al scriitorilor a fost deschis de Ana Blandiana care a citit câteva poezii din cartea sa ,,Orologiul fără ore”, carte care este nominalizată și la Marele Premiu FestLit Cluj 2016. Totodată, aceasta a declarat că se bucură că literatura română a cunoscut o ascensiune în ultimii ani prin faptul că scriitorii sunt tot mai traduși și devin tot mai cunoscuți publicului din străinătate.
Festivalul Național de Literatură Festlit este inițiat de Uniunea Scriitorilor din România și organizat de filiala Cluj a USR. În cadrul festivalului au loc timp de trei zile recitări de poezie, simpozioane, desanturi scriitoricești la licee și facultăți, la final fiind acordat și Marele Premiu FestLit Cluj 2016 unuia dintre cei 20 de nominalizați.
– Loredana Bertișan / Sursa fotografiilor: Saul Pop