Campania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a adăugat printre obiectivele majore ale planului lor de investiții pentru perioada 2020-2025 producerea izotopului Cobalt 60, folosit pentru tratarea cancerului, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Intenția Nuclearelectrica are drept colaborator compania Nordion Canada, cel mai mare furnizor global în acest domeniu, cu care au semnat un memorandum neangajant de înțelegere în vara anului trecut.
Nuclearelectrica susține că producerea de Cobalt 60 ar putea constitui și o creștere a imaginii industriei dar și o oportunitate de afaceri.
„Producerea de Co-60 în reactoareale de la CNE Cernavodă poate reprezenta, pe lângă o oportunitate de afaceri, și o oportunitate de a aduce un plus de imagine industriei nucleare române; implicit, poate contribui la creșterea gradului de acceptare al populației în ceea ce privește producția de energie electrică în centrale nucleare. Mai mult, SNN are potențialul de a deveni un pion important în asigurarea furnizării de Co-60 în interiorul Uniunii Europene, putând aduce argumente suplimentare în procesul de susținere a proiectului de retehnologizare a Unității 1 în fața instituțiilor europene”, afirmă SNN pentru Invest Energy.
Cobalt 60 este un izotop radioactiv, care este larg utilizat în medicina pentru tratarea cancerului, sterilizarea unei game diversificate de instrumentație medicală, produse farmaceutice, cosmetice și alimentare. Izotopul este folosit în tratarea anumitor materiale plastice sau a deșeurilor de canalizare, conform Centers for Disease Control and Prevention.
În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU („CANada Deuterium Uranium”), similare celor de la Cernavodă, și se află în Canada, Argentina și China. Tehnologia de producere a Co-60 a fost dezvoltată de Nordion și AECL (Atomic Energy of Canada Limited) Canada.
Sursa: CNE Cernavodă
Adina Chiriac