Summitul mondial cu privire la schimbările climative va avea loc în această duminică la Copenhaga. Cu ocazia întrevederii Uniunea Europeană dorește să pună la punct un acord cu privire la mijloacele de stopare a încălzirii globale care, în scurt timp, ar putea avea un efect devastator.
În ceea ce privește poziția României referitoare la problemele climatice, țara noastră va trebui să ia anumite măsuri costisitoare pentru a se putea alinia standardelor europene. Astfel statul român va fi nevoit să plătească aproximativ 12 miliarde de euro pana în 2020. Pe lângă măsurile la nivel economic, se impun și anumite acțiuni precum: creșterea cotei energiei regenerabile și proiecte de eficiență energetică în clădiri rezidențiale, industrie, transport.
Pentru a putea atinge aceste obiective România va fi nevoită să eficientizeze o parte din unitățile de generare a energiei, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, centralele termice vor trebui închise. Astfel de problele există la centralele de la Turceni sau Rovinari, unde emisiile de NOx si SO2, sunt peste limita admisă. Problemea țării noastre cu privire la energia termică este deosebit de gravă, potrivit unui raport al Centrului Român pentru Politici Europene, în următoarele două decenii România ar trebui să închidă apoximativ 50% dintre unitățile de producere a energiei electrice.
Tot același raport arată că blocurile construite în perioada comunistă sunt foarte mari și reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie termică al clădirilor. Un apartament cu 2 camere din România consumă la fel de multă caldură ca două apartamente de 4 camere din Germania.
Acordul care se va semana pe 6 decembrie la Copenhaga va înlocui Protocolul de la Kyoto, adoptat în 1997, de către ţările dezvoltate, acesta obliga ţările participante să-şi reducă emisiile de CO2 cu 5% faţă de nivelurile din 1990. Premergător întâlnirii de la Copenhaga au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bonn, Bangkok şi Barcelona. De asemenea marele state poluatoare, China şi SUA, doresc să se alăture acestui efort mondial.
UE s-a angajat deja să-şi reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 20%, până în 2020, faţă de nivelul din 1990 şi este dispusă să ajungă până la 30%, dacă şi alte ţări i se alătură în acest efort.
Cristina Antonescu
Foto: www.spacetoday.org