Producţii spectaculoase în Competiţia Tiff 2011

Din oraş Eveniment

12 filme de lung metraj intră în competiţia pentru câştigarea Trofeului Transilvaniei la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Această competiţie se adresează mai ales regizorilor proaspăt lansaţi în industrie, care se află la primul sau al doilea lungmetraj. Sunt vizate producţiile recente din tări precum Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India, apreciate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film din lume, printre care se numără cele de la Cannes, Locarno, San Sebastian, Palm Springs, Berlin.

Directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, promite “o selecţie echilibrată, eclectică: filme de gen (o comedie: King’s Road; două thriller-uri: No Return si The Silence), dar şi filme care sfidează orice clasificare, veritabile OZN-uri cinematografice (A Useful Life şi The Untitled Kartik Krishnan Project); filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate în regim de gherilă, cu microbugete (The Imperialists are Still Alive!); filme inovatoare, temerare, atât prin conţinut, cât şi prin formă (She-Monkeys, respectiv Innocent Saturday). Nu în ultimul rând, filme intimiste care microscopează destine individuale aflate în situaţii limită (The Flood, Oxygen, Volcano, Principii de viaţă)”. Aşadar, TIFF vine în întâmpinarea tuturor gusturilor şi promite o balanţă echilibrată în ceea ce priveşte filmele selecţionate.

România participă şi în acest an la  Competiţia Oficială TIFF, fiind prezentă cu producţia Principii de viaţă, un lung metraj al regizorului Constantin Popescu. Acesta este al doilea film de lung metraj al regizorului, după filmul “Portretul luptătorului la tinereţe”.

Filmul spune povestea unui bărbat, care, la prima vedere, pare a avea tot ce îşi doreşte: o familie, o casă, bani. Totuşi, o serie de probleme apar exact înainte ca el să plece în vacanţă şi îi pun sub semnul întrebării întreaga existenţă. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu, Amen). Filmul a fost prezentat şi în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

Filmele cele mai aşteptate la TIFF 2011

Volcano, filmul cu care a debutat în  lungmetraj regizorul Rúnar Rúnarsson, este în mod clar unul dintre cele mai aşteptate filme de critică şi public deopotrivă. Acesta urmează să fie prezentat în premieră mondială în cadrul Quinzane des Realisateurs la Festivalul de Film de la Cannes 2011.

Regizoarea de origine islandeză Valdis Oskarsdottir revine la TIFF cu al doilea film din cariera sa, King’s Road, după comedia de succes Country Wedding, prezentată la ediţia din 2009 a festivalului de la Cluj-Napoca. O tragicomedie arătată publicului în cadrul secţiunii Piazza Grande a Festivalului de la Locarno, care se va situa cu siguranţă printre preferinţele spectatorilor, în rolurile principale regăsindu-se Daniel Bruhl (Goodbye, Lenin!, Inglourious Basterds) şi Gisli Örn Garðarsson (Prince Of Persia).

Lista filmelor din competiţie continuă cu She-Monkeys, al regizoarei Lisa Aschan, recompensat cu Globul de Cristal – Menţiune Specială pentru Cel mai Bun Lungmetraj în cadrul secţiunii Generation 14plus la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, The Imperialists are Still Alive!, debutul lui Zeina Durra selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2010 sau A useful life, de Federico Veiroj, distins cu Menţiune Specială în competiţia New Directors la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2010.

TIFF îi invită pe iubitorii genului thriller la proiecţiile filmelor No Return, debutul lui Miguel Cohan în lungmetraj, câştigător, printre altele, al  Premiilor pentru Cel mai Bun Lungmetraj, Cel mai Bun Regizor Debutant şi al Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid şi The silence, de Baran Bo Odar, un alt titlu aflat în selecţia secţiunii Piazza Grande a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2010.

Juriul

În acest an jurizările vor fii făcute de personalităţi importante din industria cinematografică precum exploatantul francez Laurence Herszberg, director general al Forum des Images din Paris, producătorul sârb Cedomir Kolar, regizorul italian Uberto Pasolini, distins cu Premiul pentru Cea mai Bună Regie la TIFF 2009 pentru Machan şi colegul său român, Radu Muntean, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai Noului Val, selecţionat în Competiţia TIFF 2003 cu filmul său de debut, Furia.

 

O altă secţiune nelipsită este cea de Umbre – Scurtmetraj. Line-up-ul Shadows Shorts de anul acesta aliniază 12 titluri destul de diferite. Nu vom avea parte doar de filme horror sângeroase, cu zombies şi monştri, ne vom putea bucura şi de filme de animaţie (3 la număr), filme de atmosferă, filme bizare şi inedite ce nu respectă nicio regulă cinematografică, în afară de cele ce ţin de realizarea impecabilă din toate punctele de vedere. Stilistic, ele au un singur numitor comun: atmosferă dark, sumbră, apasătoare. There is no sun in Shadows Shorts!”, declară Selecţionerul Mihai Mitrică, directorul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Unul dintre cele mai importante filme ale secţinii este scurt metrajul Night Fishing, regizat de regizorul-cult Park Chan Wook, alături de fratele său – Park Chan-Kyong, câştigătorul Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta. Un alt element care îi aduce autenticitatte filmului este acela că producţia a fost filmată exclusiv cu iPhone4. În plus, co-regizorul  Park Chan-Kyong va participa personal la proiecţiile de la Cluj-Napoca.

 

Pe lista filmelor din Shadows Shorts se află şi Ninjas de Dennison Ramalho, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Clermont Ferrand, All Flowers in time, de Jonathan Caouette, autorul filmului Tarnation şi membru al echipei de post-producţie lui Gus van Sant, alături de care a colaborat la numeroase producţii, dar şi responsabilul pentru efectele speciale ale Listei lui Schindler, celebrul film regizat de Steven Spielberg, Through the night, de Lee Cronin, nominalizat la Premiul BAFTA 2010 pentru Cel mai Bun Scurtmetraj, filmele de animaţie Danny Boy, de Marek Skrobecki, Martyris, regia Luis Felipe Hernandez Alanis, sau Innercity al lui Alain Fournier.

În ceea ce priveşte juriul care va alege câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun Film din Secţiunea Umbre – Scurtmetraj la TIFF 2011 îi găsim pe: spaniolul Antonio José Navarro, selecţioner al celui mai important festival de film fantastic şi horror din lume – cel de la Sitges (Catalunia), finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului de Film de la Tampere (Finlanda) şi francezul Eric Dinkian, regizor, autorul filmului Precut Girl, selecţionat in competiţia Shadows Shorts în 2010.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Transilvania International Film Festival este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc- APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Media al Uniunii Europene, Institutului Cultural Român.

_________________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts