Interviu | Oana Sandu: „Decât o Revistă este un acasă pentru mine”

Cultură Educaţie

Oana Sandu este editor asociat și scrie pentru DoR din anul 2011. Am realizat cu ea un interviu și ne-a spus cum e să scrii pentru o astfel de revistă și cât de important e să transmiți emoție prin ceea ce scrii. Prin câteva răspunsuri a reușit să ne împărtășească cum a experimentat jurnalismul de când scrie pentru DoR și cum putem să învățăm din poveștile de viață ale oamenilor.

Decât o Revistă e o revistă trimestrială generalistă care publică povești despre cum se trăiește azi şi explorează familiarul realităţii româneşti, precum și experienţele şi trăirile comune oamenilor. De asemenea, această publicație aprofundează o varietate de subiecte care de multe ori sunt discutate acasă, la muncă sau la bere: schimbări sociale, trenduri culturale, decizii personale.

gala_superscrieri_3_49732600

Ce înseamnă pentru tine sa fii reporter la DoR?

Decât o Revistă este un acasă pentru mine. Este cea mai frumoasă experiență profesională de până acum și un loc unde apuc să învăț, să experimentez și mai mult jurnalism, decât în celelalte redacții în care am lucrat. Fac constant teren (intervievez oameni, asist la perioade și evenimente din viața lor, pun zeci de întrebări până când sunt convinsă că am puterea jurnalistică de a le spune mai departe povestea și momentele prin care trec).

Ce crezi că ar trebui să îl definească pe un jurnalist/reporter de teren?

Curiozitatea, entuziasmul, încrederea în ei și disponibilitatea de a munci, de a sta pe teren, adică de a pune multe întrebări, de a întâlni mulți oameni, de a-i asculta și mai ales de a  le înțelege viețile.

Tu faci parte din echipa DoR. Cum reușești să îți gestionezi timpul și să ai materialele la zi pentru a putea fi publicate?

Încerc și aici, ca și în celelalte joburi pe care le-am avut, să mă organizez astfel încât să respect termenele-limită impuse de editorii mei. Dacă ții la a-ți respecta termenele, devii cu timpul din ce în ce mai bun la asta. Același lucru se întâmplă și cu punctualitatea, cred. Sunt lucruri pe care orice angajator le apreciază, oriunde ai munci, în jurnalism, sau în alt domeniu, și dacă acorzi atenție organizării, îți va folosi pe mai departe. În plus, la DoR, lucrez cu editori care acordă grijă și timp textelor pe care le scriu, pentru a deveni mai bune. Este o muncă de echipă, așadar.

DoR este o publicație care scrie despre povești reale. Care crezi că e rostul poveștilor în viața noastră?

Cred că ne ajută să învățăm cât de diferite și asemănătoare ne sunt viețile, în același timp. Ne emoționează, ne fac toleranți cu cei din jur și ne oferă alternative la probleme la care ne gândim zi de zi, fără să le găsim soluții.

De ce sacrificii e nevoie atunci când hotărăști să scrii pentru o revista care trezește în cititori curiozitatea și emoția?

Nu cred că e nevoie de sacrificii. Este nevoie, în schimb, oriunde am fi, să ne gândim la cei ce ne citesc și să ne propunem să le oferim informații corecte, verificate și să scriem curat.

Ce proiecte sunt pe anul 2014 pentru Decât o Revistă?

Pe lângă revistă, adică cele patru numere din acest an, cel mai important proiect rămâne și anul acesta conferința internațională The Power of Storytelling, ediția a patra, la care jurnaliști americani, unii dintre ei premiați cu Pulitzer, vin să vorbească despre jurnalism narativ, storytelling, cum își structurează munca și de ce este important să documentăm povești reale pentru o societate mai bună și mai empatică.

Ce sfat le-ai da tinerilor jurnaliști care s-au gândit să scrie pentru o astfel de revistă, dar încă nu au făcut-o?

Aș da mai degrabă un sfat pentru tinerii jurnaliști care vor să scrie, vor să devină reporteri, așa cum eram eu la 20 de ani. Să găsească oameni dispuși să-i învețe, dispuși să-i trimită pe teren, să-i lase să petreacă timp cu oamenii despre care scriu și să le editeze textele, alături de ei, explicându-le unde e bine și unde e nevoie de îmbunătățiri. Stați pe lângă oameni entuziaști, care au respect și drag față de meseria lor; care vor să crească mai departe profesioniști. Dacă simțiți că sunteți într-un loc unde nu mai învățați, gândiți-vă să vă găsiți altul.

– Victoria Nicoleta Algeorge / Sursa fotografiei: realitatea.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts