Acum câțiva ani, cinefilii au fost fascinați de un serial lansat de casa americană de producție Fox, avându-l ca protagonist pe actorul britanic Tim Roth – „Lie to me”, traducerea titlului în limba română fiind „Psihologia minciunii”. Inspirația acestui serial a venit din cercetările unuia dintre cei mai respectați psihologi ai lumii, Paul Ekman, specializat în studiul microexpresiilor faciale în relație cu emoțiile.
Baza acestei cărți este reprezentată de afirmația lui Charles Darwin care susține că „expresiile faciale generate de emoții sunt universale” și demonstrează în cartea sa „Emoții date pe față” (Emotions Revealed) că indiferent de apartenența regională chipurile oamenilor exprimă la fel cele 6 emoții universale: mânia, frica, bucuria, uimirea, dezgustul și tristețe.
Prin cartea sa, Paul Ekman a dărâmat unul dintre principalele mituri ale civilizației vestice. Psihologul american a demonstrat că natura reprezintă cheia comportamentului uman și nu educația sau cultura, după cum se credea. Acesta demonstrează că microexpresiile, reacțiile involuntare ale mușchilor feței care au loc atunci când experimentăm emoții și care au o durată extrem de scurtă, 1/25 sau 1/15 dintr-o secundă, dezvăluie adevărul din spatele minciunilor pe care le spunem.
Revoluționarul psiholog a colaborat cu diverse instituții din lume pentru a-i învăța să descifreze limbajul microexpresiilor faciale. Se poate considera că acesta a construit un ghid neprețuit al descifrării emoțiilor umane.
La crearea serialului, însuși Paul Ekman a fost consultant științific care declara că:
„Dacă i-aș fi putut împiedica să realizeze acest serial aș fi făcut-o! Am fost îngrijorat să nu se creeze un fel de efect CSI, să dezvolte false așteptări și de asemenea, să posibilitatea ca o persoană să ajungă la un moment dat în faţa juraţilor, care să o condamne în mod greşit din cauza a ceva ce au văzut în Psihologia minciunii!”
Însă chiar dacă nu devenim experţi în citirea emoţiilor doar urmărind un serial, cartea lui Paul Ekman „Emoţii date pe faţă” ne poate schimba în mod fundamental perspectiva asupra vieţii. Unul dintre aspectele care poate surprinde este importanța emoțiilor în deciziile și acțiunilor pe care le luăm, ba chiar mai mult de atât, psihologul provoacă cititorul să conștientizeze momentul în care se declanșează o emoție, înainte de a acționa sau a vorbi într-o anume manieră.
Acest proces, odată stăpânit, va oferi posesorului abilitatea de a alege ce tip de comportament va manifesta chiar și în timpul unui episod emoțional puternic. .„Emoţii date pe faţă” ne ajută nu numai să ne înţelegem mai bine propriile noastre emoţii, ci şi pe ale celorlalţi. Ţinând cont că emoţiile stau la baza oricărei relaţii pe care o stabilim cu cei din jur, înţelegerea lor poate schimba şi calitatea raporturilor pe care le avem cu oamenii care ne înconjoară.
Astfel, în această perioadă de pandemie, recomand o introspecție puternică și poate o schimbare în bine în urma concluziilor bazate pe această carte sau a altora bazate pe aceleași principii psihologice.
Sursa: Cartea de la ora 5
Andreea Buliga