Mihai Trăistariu, cel care a adus României cel mai mare punctaj la Eurovision a vorbit pentru UBB Radio despre prestaţia celor de la Hotel FM, dar şi despre planurile sale de viitor. Acestea includ o posiblă participare în Selecţia Naţională pentru Eurovision 2012.
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/05/interviu-mihai-traistariu-26.05.2011.mp3|titles=interviu mihai traistariu 26.05.2011]
……
Reporter : Cum vi s-a părut spectacolul din Düsseldorf per ansamblu, cu lumini, sunet, culoare…?
Mihai Trăistariu: Ca spectacol mi s-a părut de locul I, până acuma îmi plăcuse cel din Rusia, din Moscova, dar acum a trecut ăsta pe locul I, ca imagine, ca organizare, tot ce am văzut eu pe televizor, în schimb ca nivel nu mi s-a părut grozav, nici măcar câştigătorii nu mi-au plăcut, Azerbaijanul, nu mi-a plăcut, nu ştiu de ce. Nici piesa, nici vocile, nici măcar vocile, nu am văzut nimic ieşit din comun. Erau mulţi alţii mai pregătiţi. Însă aşa e Eurovisionul, e ciudat şi câştigă cine nu merită.
R: Credeţi că băieţii de la Hotel FM meritau să fie mai sus în clasamentul final?
M. T. : E greu de spus…Ei au făcut tot ce au putut după părerea mea. Nu ştiu dacă puteau mai mult, decât show-ul, puteau să lucreze puţin la show, nu au prea fost ajutaţi nici de Televiziunea Română, nici nu prea sunt bani în perioada asta, dar nu trebuie să ai foarte mulţi bani… Republica Moldova au avut căciulile alea pe cap care nu cred că au costat. Trebuie să vii cu ceva ieşit din comun. Ei s-au dus absolut banal, au venit cu un pian pe scenă, parcă erau iarăşi Vlad Miriţă cu Nico, plus că au mai fost vreo 5 sau 6 ţări cu pian. Şi Italia a avut pian. Nu au ieşit cu nimc în faţă. Trebuie să vii cu ceva inedit, cum a fost Ucraina, cu nisipul ăla, cu desenul pe fundal, a fost genială ideea. Nici nu trebuie să bagi bani în aşa ceva, dar toată lumea a venit cu dansatori, şi an noştri cu trompetistele. Chiar a fost ceva banal. Aşa ceva poate face oricine. Nu au avut nici fundal, puteau să facă o grafică luminoasă, dar nu au făcut nimic, nu s-au preocupat deloc. Nu ştiu ce promovare au avut, dar am văzut o lipsă de interes. Ei au pierdut în primul rând. România tot o să participe la Eurovision.
R: Ce părere aveţi despre câştigători? Meritau să câştige?
M. T. : Nu meritau să câştige. Am citit ziarele şi am văzut că tipa din duetul ăla, tatăl său e miliardar în euro, nu milionar, deţine o companie de petrol şi că i-au promovat. Anul trecut Azerbaijanul a băgat 3 milioane de euro în Eurovision şi acum au depăşit suma. Au fost promovaţi foarte bine. Eu cred că au şi cumpărat voturile, că altfel nu îmi explic. Au cumpărat cartele oamenilor, dar nu ştiu cum au câştigat. După ce au câştigat au cântat execrabil, cel puţin fata nu are voce deloc.
R.: O declaraţie a ei după prima semifinală, miercuri, la conferinţa de presă a afirmat că a falsat puţin că era emoţionată că o privesc fetiţele ei. Dvs, cum comentaţi chestia asta?
M. T. : Eu nu zic că nu erau emoţionaţi, că şi plânseseră puţin, dar când eşti profesionist te concentrezi puţin, mai ales că acea filmare cu câştigul tău rămâne pe vecie pe internet şi atunci iţi dai puţin interesul, te preocupi, că totuşi aia a rămas ca înregistrare şi lumea când o sa asculte piesa câştigătoare din 2011, peste 30 de ani, vor să spună cum a câştigat porcăria asta. Atunci nu o să mai ştie nimeni că ea plânsese, au că se gândea la copiii ei de acasă. Te conectezi puţin cu concursul şi uiţi de restul.
R. : Din câte am observat a fost un complex acolo, Bosnia şi Herzegovina au primit 5 note de 12 şi nu au câştigat, iar Azerbaijanul doar 3 şi au câştigat.
M. T. : Părerea mea e că aşa au luat locul 3 şi Paula Seling şi Ovi, nu au excelat în note mari, dar au cules de la fiecare câte puţin şi cate puţin de la fiecare s-a ajuns până la locul 3. A fost oarecum accidental, pentu că piesa Paulei, deşi am fost in juriu şi o iubesc pe Paula şi am zis mereu că e cea mai bună voce feminină, dar dacă nu era ea şi ideea cu pianele, nu făceam mare brânză nici anul trecut. Ca şi piesă nu mă atrage în mod special. Nu e cea mai cea dintre piese şi totuşi au luat locul 3. Aşa şi cu ăştia, au câştigat accidental, am şi declarat prin ziare că efectiv accidental au câştigat. Unii şi-au dat în cap, alţii s-au sprijinit cum sunt blocurile nordice,cum au făcut şi cei din Albania, Bosnia, Macedonia, la fel cum şi noi schimbăm voturile cu Moldova, fiecare s-au sprijinit, însă din toate jocurile alea a ieşit Azerbaijanul câştigător.
R. : Deşi nu erau favoriţi, Google Predictor dădea câştigători pe altcineva, pe cei de la Jedward, din Irlanda.
M. T.: Da, ei erau favoriţi, dar printre ei se aflau şi cei de la Blue şi francezul (n.r. Amaury Vassilli), însă aşa e Eurovision, total imprevizibil, nu ştii ce să mai crezi.
R. : Credeţi că azerii au câştigat din cauza unor interese politice? Pentru că la un moment dat se vorbea în presă, a doua zi după concurs, că e o victorie cu miros de petrol. Dvs. cum comentaţi?
M. T. : Asta şi ziceam. Nu politic neapărat, ci faptul că s-au bagat bani. Şi când bagi bani vrei să îi scoţi înapoi. Cum? Câştigând, ca să fii promovat, însă nu a fost un interes politic. Pur şi simplu tatăl fetei a avut grijă de ea.
R. : Dvs. aveţi de gând să vă reînscrieţi în cursa pentru Eurovisionul din 2012?
M. T.: Eu sunt înnebunit să ma reîntorc iar la Eurovision, numai că din două motive nu am încercat, primul e că de vreo 4 sau 5 ani tot anunţ că vreau să mă reîntorc şi rog toţi compozitorii să îmi scrie piese şi români şi străini, mi-au to scris, mai mulţi străini, dar nu am nimerit o piesă ca lumea, asta e o problemă. Mă gândesc să imi fac eu o piesă şi să o orchestrez undeva în afara ţării, pentru că lumea nu ştie, dar refrenul de la „Tornero” este făcut integral de mine. Eu l-am conceput ca să fie comercial şi să se reţină am înregistrate la Uniunea compozitorilor din România, 137 de piese, asta o spun ca să ştie lumea că nu compun de astăzi. Compun de când mă ştiu. Pe un album dacă am 10 piese, 8 sunt compuse de mine, 2 de la alţii. Ăsta ar fi un motiv ca nu am găsit o piesa ca lumea şi al doilea motiv ar fi acela că am infecţie în gât de vreo 3 ani care mă chinuie, răguseşc şi nu mă simt eu la maxim cu gâtul ca să mă pot duce acolo cu trilurile mele celebre. Că dacă nu mă duc cu nişte octave, nu ştiu cum pot să culeg altfel voturi. Trebuie să vin cu ceva specrtaculos, cum a fost de exemplu Narcis Iustin Ianău la „Romanii au talent”. Trebuie să vii cu ceva ieşit din comun la Eurovision ca să culegi voturi. Şi eu vreau să vin cu aceleaşi octave cu care m-am lansat şi cu care am şi cules voturi când am fost cu „Tornero”. În 2012 zodiacul meu zice că e cel mai bun an din carieră. În 2000 a fost şi în 2012. Şi tot mă bate gândul să fac tot posibilul să merg în 2012 că zodiacul zice că va fi la maximum. Dacă o să câştig în România, poate o să câştig şi în afară. De fapt eu asta e dorinţa mea, să câştig şi să aduc Eurovisionul în România. E cam greu aşa ce vreau eu, dar nu mi se pare imposibil, mai ales că eu am luat cel mai mare punctaj şi am avut şi rezultatul bun. E foarte dificil Eurovisionul. Poţi să cânti perfect şi să nu intri în primii 10, sau poţi să cânţi groaznic şi să câştigi, ca dovadă Azerbaijanul a cântat groaznic şi a câştigat. Chiar şi Dana Internaţional când a câştigat acum vreo 10 ani nu a cântat bine deloc. Piesa era frumoasă şi ea era cu schimbare de sex şi atunci a fost interesant. Uite că anul ăsta nu a mai fost. Chiar am rămas şocat că lumea nu a mai votat-o după ce ea a câştigat. Am rămas cu gura căscată ca nu a intrat cel puţin în finală!
__________
Andrei Faur
Foto: mihaitraistariu.ro