Motivarea arestării preventive a primarului Sorin Apostu dar şi a directorului Brantner Călin Mihai Stoia a fost făcută publică astăzi.
Motivele aresării primarului Sorin Apostu cât şi a lui Călin Mihai Stoia sunt numeroase însă principalul este faptul că cei doi ar fi urmat să pregătească noi infracţiuni. De asemenea se pare că primarul ar fi vrut să distrugă anumite probe din dosar. Magistraţii au ales să motiveze împreună arestarea celor doi datorită faptului că directorul Brantner România este arestat şi el pentru că i-ar fi dat mită 45.000 de euro.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat publicităţii motivarea arestării, se pare că Sorin Apostu a utilizat 17 telefoane mobile şi cartele pe care le schimba foarte des pentru nu fie interceptat. De asemenea primarul îşi stabilea întâlniri în parcarea Primăriei, la etajul 5, loc unde procurorii nu aveau voie să intervină operativ pentru a intercepta discuţia. Întâlnirile primarului cu inculpaţii din dosar aveau loc în locaţii mai puţin oficiale cum ar fi restaurante din Cluj sau chiar la proprietatea privată a acestuia. În una din discuţiile dintre Călin Stoia şi un alt om de afaceri, acesta explică felul în care primarul se fereşte să discute la telefon anumite probleme. ( Vezi mai jos transcriptul interceptării)
Călin Mihai Stoia, s-a folosit de relaţiile pe care le avea cu Sorin Apostu pentru a interveni la Guvern, contra unei taxe de 10%. Acesta se folosea de relaţia bună pe care o avea cu primarul pentru a-i ajuta pe apropiaţii lui să obţină autorizaţiile de care aveau nevoie. Se pare că directorul Brantner România a promis unui om de afaceri că “va interveni la persoane din anturajul Guvernului României, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri. Pentru această intervenţie, inculpatul Stoia Călin Mihai pretinde remiterea unui procent de 10% din suma alocată de la Guvern”. (Vezi mai jos transcriptul interceptării)
Primarul Sorin Apostu a încercat de asemenea să obţină unele avantaje pentru a o ajuta pe Aspazia Droniuc, cea care a declarat că l-a mituit pe primar cu 49.000 de euro. Intervenţia primarului se baza pe uşurarea obţinerii de către societatea SC G. F. SRL a unui nou contract de asigurare al parcului auto al RATUC Cluj-Napoca pentru anul 2012. Se urmărea de fapt obţinerea în continuare de foloase necuvenite ca urmare a faptelor sale de corupţie.
Interceptări telefonice au avut loc totodată şi între soţia primarului, Monica Apostu şi Călin Mihai Stoia care “au încercat să disimuleze actele de corupţie săvârşite”. Disimularea actelor de corupţie s-a realizat prin crearea unei aparenţe de legalitate sub forma unor contracte de consultanţă juridică. Stoia a încercat ulterior să ascundă anumite informaţii deţinute pe calculatorul aflat la biroul său tocmai pentru a nu fi descoperit. Conform motivării judecătorilor acesta “a făcut eforturi în a ascunde, de urgenţă, informaţii conţinute în calculatorul său de la birou, luând măsuri privind schimbarea hardului calculatorului sau ştergerea datelor conţinute în acesta de către o firmă de IT”.
Procurorii au semnalat şi faptul că o sumă de 50.000 de euro ar fi fost încasată de primar numai pentru drepturile fermierilor de a vinde pepeni pe strătzile Clujului. Pentru a emite autorizaţiile de comercializare stradală a producătorilor agricoli Apostu percepea anumite sume şi produse. “Din evaluarea sumelor colectate de către făptuitorul Stan Marin, liderul reprezentanţilor producătorilor agricoli, raportat la numărul de autorizaţii emise de Primăria Cluj Napoca numai pentru acest an ar rezulta suma de 50.000 euro remisă în acest context ilicit făptuitorului” Sorin Apostu, mai susţin procurorii.
[…]
Stoia Mihai Călin: Nu, nu pot, eu pe telefon cu el nu pot vorbi.
B. H.: Nu, nu, nu să vorbeşti, da’ îi trimiţi un SMS cu un număr.
S.C.M.: Nu există, nu există. Crede-mă, că nu vreau să… asa îi, aşa funcţionează…
B. H.: Am înţeles, eu te-am întrebat, m-am gândit la o variantă.
S.C.M.: Dacă… deci singura variantă care funcţionează în afară de mine dacă mă duc la el este să te duci tu, căci te cunoaşte, ştie că eşti prietenul meu, ştie cine eşti şi dacă tu te duci şi-i spui domnule, acolo, frumos. Îţi spune vino la 10:30, te primeşte instantaneu, deci nu există să stai, maxim 5 minute…
B. H.: Da.
S.C.M.: Da. Intri frumos, îi spui buna ziua, domnu’ X, am o problemă pe care nu ştiu cum s-o rezolv……..”.
[…]
Stoia Călin Mihai: Hai zi cumetre.
B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?
S.C.M.: Da.
B.: Şi de, oamenii au un milion de euro de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcut scrisoarea de ăştia, ţi-am zis…
S.C.M.: De firma care o făcut lucrările?
B.: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.
S.C.M.: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.
B.: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.
S.C.M.: Am înţeles.
B.: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
S.C.M.: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria care trebuie să-i primească de unde?
B.: De la Guvern.
S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezervă?
B.: Da, Fondul de rezervă.
S.C.M.: Ăla-i la dispoziţia primului ministru.
B.: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge…
S.C.M.: Şi de ce nu-i dă?
B.: Păi se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.
……
S.C.M.: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro.
Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B.: Păi normal că oamenii…
S.C.M.: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion… pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.
B.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?
S.C.M.: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.
B.: Da.
S.C.M.: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i …
B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.
S.C.M.: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.
B.: Da, asta e.
S.C.M.: Eu o să pun o întrebare.
B.: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.
S.C.M.: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.
………………………
B.: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema……”
_________
Oana Alexa