Lecții de New York Times pentru studenții de la Departamentul de Jurnalism al Universității Babeș-Bolyai

Din oraş Educaţie

Karen Freeman, o jurnalistă cunoscută pentru evoluția sa la New York Times, a vorbit astăzi în cadrul cursului de Jurnalism European al studenților din anul II de la Departamentul de Jurnalim al Universității Babeș-Bolyai despre diferențele dintre jurnalismul european și cel din Statele Unite ale Americii, despre libertatea presei și despre regulile deontologice pe care trebuie să le respecte un jurnalist.

”Dacă integritatea personală lipsește unui om de presă, acesta ar trebui să aibă altă ocupație”. Aceasta este părerea celei care a lucrat la singurul cotidian din lume cu 106 premii Pulitzer câștigate. La capitolul diferențe între jurnalismul european și cel american, Karen vede jurnalismul european ca fiind ”inocent”, iar în ceea ce privește România, consideră că presa este prea tânără ca să poată avea aceeași putere ca în Statele Unite ale Americii. Într-o scurtă caracterizare a jurnalismului din SUA, aceasta a precizat 3 caracteristici: informație foarte bine verificată, atribuirea tuturor informațiilor respectivelor surse și lipsa părerii jurnalistului din materialul pe care îl redactează.

Curioși dacă în Statele Unite absolvirea unei facultăți de jurnalism este suficientă pentru angajare, studenții au întrebat dacă practica este obligatorie. Răspunsul? Da, practica într-o instituție media este necesară, întrucât lipsa acesteia presupune lipsa șanselor de angajare.

De asemenea, studenții au aflat că un jurnalist de la New York Times scrie aproximativ 40 de reportaje pe an, iar unul specializat pe investigații scrie cel mult două materiale pe an.

______

Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts