Istoria afrodisiacelor

Cultură Educaţie

_DSC0136

Clujenii pot vizita expoziția temporară “Istoria afrodisiacelor”, care prezintă istoria și modul de folosire în farmacii a ingredientelor considerate afrodisiace sau anti-afrodisicace, găzduită de Colecția de Istorie a Farmaciei până pe data de 28 mai.

Expoziția a fost inaugurată pe 28 februarie și a reprezentat un element de noutate pentru evenimentele organizate în fiecare an cu ocazia Valentine’s Day și a Dragobetelor. Una dintre diferențele față de anii precedenți constă în încadrarea subiectului în istoria europeană, și nu strict  românească.

În ceea ce privește cronologia modului în care au evoluat afrodisiacele, aceasta nu este strictă.

“ Am pornit-o de la romani, de unde sunt cât de cât surse păstrate și care au capitole separate de afrodisiace, apoi pe Evul Mediu sunt cele cu ouă de furnici, de gândaci și de albine și am dus-o până în secolul 18-19, de unde avem și cele mai multe recipiente. Pe lângă acestea, am completat colecția și cu instrumentar de laborator pentru prepararea parfumurilor și pentru distilat, care sunt din secolul 19 și chiar 20.”, a declarat doctor Ana Maria Gruia, muzograf.

În ziua deschiderii evenimentului, participanții au putut parcurge un traseu individual în expoziție, cu o fișă de parcurs. Astfel, la sfârșit, urmau să descopere opt ingrediente sau preparate farmaceutice cu efect afrodisiac sau anti-afrodisiac.

În mare parte, produsele expuse se găsesc și astăzi, atât în farmacii, cât și în magazinele alimentare. Valoarea istorică o au însă recipientele, care datează din secolele 18, 19 și 20.

Afrodisiacele sunt plante care au rolul de a crește activitatea funcțională a organelor reproducătoare. Acestea sunt folosite din cele mai vechi timpuri, în diverse amestecuri, în funcție de efectul dorit.

Prețul unui bilet întreg este de 6 lei, iar unul redus costă 3 lei.

_DSC0112 _DSC0114 _DSC0118 _DSC0120 _DSC0121 _DSC0124 _DSC0132 _DSC0128 _DSC0141 _DSC0145 _DSC0151 20150505_143243

Amalia Cărăuș / Sursa Fotografiei: Amalia Cărăuș

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts