Familia Czuli cunoaște drumul către Italia de peste 8 ani, agricultura fiind principala meserie pe care s-au bazat pentru a-și susține traiul. Carmen și Greta au decis să se întoarcă în țară după terminarea joburilor sezoniere, iar Andrada a ales să construiască în Italia o viață pentru copiii săi. Cele trei povești sunt unite de dorința de a-și termina casa din Cluj-Napoca, în care au investit 5 ani.
Carmen Czuli, mamă a celor două fete, a pornit determinată de a-și face o viață mai bună și de a-și ajuta soțul bolnav.
Greutățile de-aici și problemele te îndeamnă să te duci. Am știut că e mai bine. În Italia nu se câștigă mult, ai 30-35 euro/zi (…), ți se adună, mai faci, mai trăiești, te mai duci înapoi.
Carmen mărturisește faptul că nu a existat vreo diferență în comunitatea românilor din Italia față de cea din propria țară.
Cine-o fost om la el în țară, este și pe dincolo.
Decizia românilor de a lucra în străinătate este determinată de salariul pe care aceștia îl primesc acolo, susține mama celor două fete.
Pentru salariile astea puține, care se dau aici, că în rest România e frumoasă, eu nu concep să fie mai frumoase alte țări, dar e vorba de salariu. Astea pe fac pe noi, românii, să plecăm din țară, mai ales că acuma și la noi găsești de toate, dar îți trebuie bani să le cumperi.
Greta, fiica cea mică, a plecat prima dată în străinătate acum 4 ani, în vacanța de vară, fiind nevoită să-și ajute familia deoarece tatăl i se îmbolnăvise.
Era foarte cald și foarte greu la lucru. Nu înțelegeam, nu știam limba, iar asta îmi era greu, că nu știam limba, îmi zicea să fac una, eu făceam alta. Eram singură și trebuia să mă țin după ei.
Greutățile peste care a trebuit să treacă în Italia au fost legate de norma zilnică de produse culese, dar și de o presupusă competiție vizavi de italience.
Greta nu se vede locuind în altă țară, dar visează să ajungă asistent medical, iar anul viitor să urmeze o postliceală. Când nu este plecată în Italia, lucrează la o ciupercărie pentru 100 de lei/zi.
Andrada este rezident în Italia și a plecat acum 9 ani, împreună cu soțul, din cauza situației financiare.
Trebuie să fii un om cu responsabilitate, un om care muncește, altfel nu poți să stai nici acolo. Există și dezavantaje, ca în orice parte, dar te remediezi și accepți lucrurile așa cum sunt, mai bune, mai rele.
Migranții pentru muncă în Italia reprezintă cca. 2% din forța de muncă din Italia, conform Eurostat. În zona Roma sunt înregistrați 157.500 migranți români, adică 15% din totalul acestora.
Mădălina Pîrlog/Sursa foto: Alex Pădure