Ridicarea gradului de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 5 la 7 pe scara accidentelor nucleare şi radiologice (INES) plasează accidentul la acelaşi nivel cu cel petrecut în anul 1986 la Cernobîl, a anunţat marţi agenţia japoneză Kyodo, citată de AFP.
Potrivit Kyodo, Comisia Guvernamentală pentru Siguranţa Nucleară a estimat că materiile radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima au atins, la un moment dat, 10.000 de Tera-Bequerels pe oră, fapt ce ar justifica încadrarea accidentului la nivelul 7, considerat maxim pe scara internaţională.
“Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump” în termeni umani şi economici, a avertizat specialistul în domeniul termodinamicii, Natalia Mironova.
De asemenea, aceasta a mai apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES).
Aflat la nivelul 7, accidentul nuclear este considerat cel mai grav din istoria nucleară civilă.
_____________
Anca Baciu
Foto: telegraph.co.uk