Elevii Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” și-au expus lucrările în expoziția intitulată Restituiri, marcând parteneriatul dintre instituția de învățământ și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Kun Gyongyver, unul dintre expozanți, ne-a împărtășit o parte din ceea ce înseamnă artă pentru ea.
- Când ai început să desenezi?
Am început să desenez pe clasă a șasea, iar profesorii mei au constatat că am un posibil potențial în acest domeniu, astfel am continuat să desenez și am crezut că e cel mai bine să vin la un liceu de arte.
- Și pictura? Îți place?
Îmi place mai mult grafica și aș vrea că pe viitor să mă ocup cu gravura. Dacă ar fi să aleg între pictură și desen, aș alege desenul.
- Preferi desenul în stadiu de schița sau cel finit?
Îmi plac mult jocurile de lumina și umbră, deci prefer să lucrez mai mult pe un desen, să îl finisez pentru a ajunge la astfel de efecte.
Schițe și desene mai vechi realizate de Kun.
- Cum ți se par orele de modelaj?
Îmi place, dar cred că nu am atât de mult talent fiindcă nu mă pasionează. Lucrez foarte încet și mereu mă descurajez din cauza asta. Deoarece sunt foarte atentă la detalii, nu mă pot acomoda în lut, modelajul fiind bazat pe forme și structuri simple și robuste. De aceea am ales grafica, fiindcă trebuie să am mai mult răbdare decât forță.
- Cu profesorul de pictură cum te înțelegi?
Foarte bine, mereu ne propune teme pentru concursuri, ceea ce este un lucru foarte bun și ne spune că putem avea și o abordare mai grafică, deși suntem la pictură, însă îmi place să mă ocup cu mai multe lucruri, să învăț câte puțin din toate.
- Care au fost sau artiștii preferați în tema abordată pentru expoziția de la muzeu?
Am fost impresionată de lucrările lui Theodor Aman și de o lucrare anonimă, ei m-au inspirat și astfel am lucrat după ei.
- În afară de peisaj, au fost și naturi statice care te-au impresionat?
Îmi plac foarte mult plantele, deci și naturile statice, în special cu flori.
Primii nori studiați.
- Ai folosit o paletă cromatică vastă sau una mai restrânsă?
Am folosit o paletă cromatică formată din culori pale și am uttilizat chiar și tehnica picturii. Vreau să mă îndrept spre o abordare ilustrativă a imaginii, astfel prefer tehnică acuarelei.
- Câte lucrări ai expuse și care este parcursul și timpul în care le-ai făcut?
Am făcut o serie de schițe din care doamna profesoară a ales două. Timpul în care am lucrat și am experimentat este de un an de zile, cam pe vremea asta anul trecut am început să lucrăm pentru această expoziție.
Expoziția este deschisă publicului pentru vizitare până în data de 18 mai, în intervalul 10-17, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Diana Șinteuan/Sursa fotografiilor: Răzvan Liță și arhiva personală