Se spune că o minte sănătoasă duce automat spre un corp sănătos. De această dată însă, sportul pare să vindece şi să ajute oamenii să se regăsească socializând.
O viaţă agitată la facultate sau personală ar fi un motiv îndeajuns de bun pentru a rămâne doar cu dorinţa, dar trei bătrânei simpatici surprind prin activitatea lor constantă, alături de poveştile de viaţă.
Domnii A, B şi C vin în Parcul Central din Cluj-Napoca pentru a face sport de când s-au pus aparatele, după spusele acestora, adică din primăvara anului 2011. Au fost mai mulţi, dar o echipă bine sudată se întâlneşte de la ora 8-9 în fiecare dimineaţă: E ca un serviciu pentru noi.
- Domnul A.
Meseria îi impune să fie mereu în formă deoarece acesta transportă piane. Cântă la chitară şi la pian, iar faptul că face sport îl menţine sănătos.
Eu mă menţin aşa, jumătate de oră fac, ar trebui mai mult, dar nu pot mai mult.
- Domnul B.
O problemă de sănătate (pareză pe partea dreaptă) l-a făcut să meargă în staţiunile de tratament din ţară pentru a se vindeca, dar fără vreun rezultat satisfăcător.
E foarte bună orice mişcare, asta-i realitate. Şi pentru omul sănătos, nu doar pentru omul bolnav.
- Domnul C.
Din cauza unei dezamăgiri amoroase din tinereţe, acesta este mult mai hotărât pentru a rămâne sănătos pe toate planurile. Venind cu bicicleta, pare a fi cel mai determinat, face sport şi gimnastică câte două ore pe zi în Parcul Central.
La vârsta pe care o am, nu mă doare nimica, dar în fiecare zi vin aici. La fiecare aparat fac 100 de mişcări, le număr în gând, iar în timpul ăsta nu discut cu nimeni, mă concentrez. Când eram tânăr nu făceam sport, dădeam cu stângu-n dreptu’.
Cum poţi face sport cu uşurinţă, în ritm de student?
- Trezitul de dimineaţă. Începutul e mereu mai greu, dar dacă îţi pui telefonul la o distanţă mai mare de pernă, vei fi nevoit să te ridici din pat şi să opreşti alarma. Iar faptul că te ridici e ceea ce contează. Dacă te-ai ridicat, poţi trage jaluzele de la fereastră şi face 5 minute de gimnastică uşoară, îţi va elibera mintea, apoi te poţi concentra la ceea ce vrei să faci ziua respectivă, organizându-te din timp.
- Drumul spre bucătărie sau baie. Dacă stai în cămin, probabil ştii că orice activitate care implică gătitul ori chiar mersul spre duş implică mai mult de un drum deoarece ai de cărat toate lucrurile spre destinaţia finală. Ulei, tigaie, condimente, ustensile de bucătărie, şerveţele, toate trebuie mânuite bine pentru a nu le scăpa din mâini. De vrei să simţi că faci mai mult de un mers lejer, încearcă să „ridici genunchii la piept”, cum spunea domnul profesor de sport în gimnaziu. Dacă nu e destul de bine, poţi merge chiar cu spatele spre bucătărie. (Cu grijă la ţinutul cuţitelor!)
- Mersul spre facultate. Poate nu vrei să mergi chiar întregul drum pe jos, dar coboară cu 2-3 staţii mai devreme şi admiră ceea ce este în jur. Unele detalii se pot observa mult mai bine dacă eşti la nivelul acestora. Precum dimineaţă, organizarea sau muzica de dimineaţă îţi pot transmite instant starea de bine şi echilibru.
- Orice crezi că te face fericit, fă să fie dinamic. Fie că eşti într-un oraş nou sau eşti deja plictisit de aceleaşi locuri, mereu va fi ceva ce îţi place să faci. Se vor organiza workshop-uri, festivalurile îşi deschid porţile încă din lunile de primăvară, totul reînvie, deci sufletul nostru e şi el pregătit să colaboreze cu un viitor corp armonios.
– Mădălina Pîrlog / Sursa fotografiei: monitorulcj.ro