Diagonal – startul unui viitor curajos

Cultură

Un rucsac în spate, pasiune și un munte de curaj, de atât a fost nevoie ca trei cercetași exploratori (în perioada liceului), un mangaliot, Adi Grigorescu (Centrul Local Cercetașii Marini, Constanța) și doi ieșeni Silviu Timofte și Iustinian Potoroacă (Centrul Local Sf. Dumitru, Valea Lupului) să traverseze țara pe jos pentru a promova cercetășia.

 Așadar, aceștia au reușit în cadrul proiectului intitulat Diagonal, să străbată 1040 de kilometri, pe jos, în 28 de zile, mai exact din data de 15 iunie 2018 până pe 12 iulie 2018. Cu toate că timpul a trecut cu repeziciune de la încheierea proiectului, acesta a lăsat amintiri și experiențe unice în viețile celor trei cercetași aventurieri.

Astfel, după o perioadă de pauză, aceștia au dat startul unui nou proiect îndrăzneț pe o perioadă nedeterminată, numit Brothers in woods ce își propune să încurajeze oamenii, prin puterea exemplului, să se reîntoarcă la simplitate și la trăirile de bază, să trăiască în natură și să se bucure de fiecare zi și noapte petrecută sub cerul liber.

Pentru a încuraja oamenii, dar și pentru a-și testa capacitățile, Adi, Silviu și Iustinian au pentrecut în iarnă, patru nopți în munți având un echipament minim, protejați fiind doar  de un adăpost confecționat de ei cu materiale din natură, mâncarea fiind și ea cât se poate de naturală.

Acum, aventura continuă cu o expediție ce promovează mersul pe bicicletă, o expediție pe care cei trei o plănuiesc în detaliu pentru această vară.

Silviu Timofte, unul dintre cei trei membrii Brothers in Woods, povestește cu nostalgie despre Diagonal și cu foarte mult entuziasm despre ceea ce urmează de acum.

Ce a însemnat Diagonal pentru tine?

Pentru mine, Diagonal, a însemnat cea mai mare aventură de până acum. O activitate care mi-a demontrat că poți face orice daca îți dorești cu adevarat și muncești pentru visul tău.

Ai întâmpinat vreo problemă pe drum?

Una dintre problemele de pe traseu a fost legată de bătăturile de la picioare. Cu cât mergeam mai mult, cu atât rănile de la degete și tălpi se accentuau.

În timpul proiectului Diagonal /Brothers in woods, te-ai gândit vreodată să renunți, adică să simți că nu mai poți?

Nu, nici eu și  nici băieții nu cred că ne-am gândit la asta până acum. Facem exact ce ne dorim și nu simțim nevoia de a renunța, din contră, de a o face cât mai des și la un nivel cât mai ridicat.

Care a fost reacția familiei și a prietenilor la primirea veștii că vei face toate aceste lucruri?

Noi nu am început așa de-odata să facem asemenea activități. De mici am fost atrași de outdoor și am luat-o ușor. Clar, Diagonal a fost un pas mare dar am căutat să fim mereu siguri pe ceea ce facem și să știm exact ce va fi. Când am lansat expediția, mulți ne-au zis că nu vom reuși dar asta ne-a motivat și mai tare să reușim ce ne-am propus.

Am văzut că te pregătești pentru un alt proiect îndrăzneț, îmi poți spune mai multe?

Da, de când s-a terminat Diagonal m-am gândit că vara asta nu putem sta degeaba, iar eu îmi doaream de mult să experimentez călătoritul pe bicicletă. Băieții fiind ocupați cu bacalaureatul și admiterea la facultate, mi-am luat inima in dinți și ghidonul în mâini si m-am decis să pedalez toată vara prin țară.

În rândul cercetașilor și nu numai, voi sunteți un fenomen, cum vă descurcați cu toată “faima”?

Cu toate că Diagonal a devenit un fenomen, cuvântul “faimă” e prea mare pentru noi. La cercetași nu există diferențieri de statut. Clar oamenii au început să ne privească puțin mai diferit dar nu e vorba de o” faimă”, nici nu de dorim asta.

– Material realizat de Salahoru Flavia-Diana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts