Ziua Roșiei Montana la Cluj

Cultură Mediu

Cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la atestare documentară a Roșiei Montane, Campania Salvați Roșia Montană va organiza în data de 6 februarie un eveniment în cinstea patrimoniului natural și cultural excepțional de la Roșia Montană, ce se va desfășura în marile orașe ale țării.

rosia-montana

Clujenii vor avea parte de evenimente culturale precum: concerte, proiecții de film, expoziții și dezbateri ce vor avea loc între 6 și 8 februarie.

Roșia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, cu cele mai importante locuri istorice ale României  care păstrează în mod concret urme ale trecerii prin istorie din Antichitate și până în prezent. Cercetătorii afirmă că localitatea deține mai mult de 7 km de galerii, peste 80 de km de galerii medievale și de epocă modernă, un târg minier și un peisaj ce deține urme ale activității miniere ce datează din secolul al XVIII-lea.

În prezent, Roșia Montană reprezentată de către Campania Salvați Roșia Montană se află într-o luptă continuă împotriva deschiderii celei mai mari mine aurifere de suprafață din Europa, propusă de Roșia Montană Gold Corporation, în această localitate.

Cu prilejul sărbătoririi a 1883 de ani de la atestarea documentară a localității miniere, evenimentele vor avea în vedere și informarea publicului despre importanța conservării patrimoniului natural și cultural de la Roșia Montană, precum și pericolele la care va fi expus patrimoniul în momentul demarării proiectului intenționat de RMGC.

– Noemi Csaszar și Andrada Gherman / Sursa fotografiei: www.pressalert.ro 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts