Un grup de 10 tineri din cadrul Asociației BLANĂ! din Cluj-Napoca și-au unit forțele pentru a crea un manual destinat copiilor cu scopul de a-i învăța cum ar trebui să acționeze în timpul pandemiei. Super cool! Printr-un limbaj amuzant, informal și pe înțelesul tinerilor, voluntarii asociației postează pe paginile de Facebook și Instagram informații reale, cu surse verificate, astfel încât copiii să știe ce au de făcut pe durata pandemiei.
Ideea acestora de a informa corect copiii cu privire la regulile și acțiunile care trebuie respectate din timpul pandemiei, s-a născut la începutul lunii martie. Tinerii vor continua acest proiect pe toată durata anului deoarece pericolul este încă destul de mare, iar copiii trebuie să conștientizeze care sunt consecințele în cazul nerespectării regulilor.
Prima acțiune a voluntarilor a fost să editeze pozele statuilor din centrul Clujului, astfel încât toate busturile personalităților poartă mască de protecție.
„Până ce va apărea vaccinul, măsurile preventive (distanțarea socială și izolarea persoanelor infectate) trebuie aplicate în continuare. Altfel nu putem ține sub control situația. Main goals: minimizarea deceselor provocate de COVID-19 și impactului asupra economiei naționale. Let\s do this!” Acesta este mesajul voluntarilor pentru copii (copil fiind orice persoană sănătoasă care are mai puțin de 40 de ani).
Tinerii din spatele proiectului se axează în această luptă pe 5 fronturi. Cele 5 direcții au format și manifestul războiului pe care copiii îl transmit exact așa:
- Stai Acasă
Ne adresăm în special lor, copiilor (copil fiind orice persoană sănătoasă care are mai puțin de 40 de ani), deoarece ei sunt vectori în răspândirea virusului, fiind adesea asimptomatici. Punem accentul pe cât e de important să te distanțezi social, chiar și acum când încă avem voie să ieșim din casă. Totuși, dacă nu o facem, îi protejăm pe ceilalți.
- Fii Calm
E foarte important să cauți oamenii care te pot ajuta să treci mai ușor prin această perioadă dificilă. Doar pentru că suntem singuri, nu înseamnă că trebuie să ne simțim așa. E o perioadă în care anxietatea, stresul și frica se simt ca la ele acasă. Totuși sunt multe moduri prin care poți să ai grijă de tine. Dacă tot nu poți ieși afară, poți să petreci mai mult timp cu tine.
3. Rămâi Pozitiv
Înțelegem că ceea ce se întâmplă e un eveniment care va trece. Nu e o perioadă ușoară, ne-a dat tuturor viața peste cap. Dacă ne asumăm totuși o responsabilitate comună, atunci putem să o depășim mai repede. În plus, vrem să spunem poveștile frumoase din lume. De la oameni care cântă la balcoane, la doctori și oameni de știință care luptă cu virusul din prima linie.
4. Informează-te Corect
Primul lucru care poate genera panică este o știre falsă, un mesaj îngrijorător pe WhatsApp sau programele de știri ale unor televiziuni pe care copiii nu le prea urmăresc. Un lucru e sigur, informarea corectă, în special din surse oficiale, te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă și cum poți acționa corect în războiul ăsta. Organizația Mondială a Sănătății, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor sau Ministerul Sănătății sunt primele surse care trebuie verificate.
- Schimbă Lumea
Este pentru prima dată când poți schimba lumea stând acasă. Pornește de la prezumția că ești infectat, dar nu ai deloc simptome. Și tot ce trebuie să faci pentru a nu da virusul unei persoane mai vulnerabile decât tine este să stai în casă. Din pat, birou sau fotoliu poți ajuta organizațiile care strâng fonduri pentru a susține medicii din spitale în lupta lor cu virusul. Dacă știi că ești sănătos și gata de luptă, te poți alătura ca voluntar unei astfel de organizații.
Un lucru e cert: oricând nu înțelegi ce se întâmplă cu virusul poți intra pe pagina Copii vs Pandemii pentru că ei explică tot ce se întâmplă pe limba ta. Le poți și scrie în privat pentru că sunt mereu la post. Armata roz are nevoie de foarte mulți copii responsabili care vor să salveze lumea de acasă!
Sursa: Copii vs Pandemii
Andrei Blaga