Uniunea Europeană trebuie să protejeze libertatea presei prin susținere financiară, programe educaționale, înlăturarea politizării unor instituții naționale precum autoritatea de concurență și prin educație.
La începutul anului 2021, pe 7 ianuarie, autoritatea poloneză de concurență a interzis achiziționarea Eurozet, un grup radio polonez, de către Agora, un grup mass-media polonez. Grupul Agora publică ziarul de orientare liberală Gazeta Wyborcza, cel mai influent cotidian din Polonia, la care au publicat cei mai importanți intelectuali și figuri publice poloneze din ultimii 30 de ani. Gazeta Wyborcza și jurnaliștii săi au fost vizați de o serie de acțiuni în justiție din partea unor personalități publice apropiate guvernului pentru a reduce la tăcere vocile critice din cadrul acestui ziar. Timp de 15 luni, autoritatea poloneză de concurență a blocat achiziția Agora dar în 57 de zile aceeași instituție a aprobat preluarea grupului de presă Polska Press de către PKN Orlen, o companie petrolieră susținută de stat.
Ramona Strugariu vede ieșirea din criză prin depolitizarea unor instituții precum autoritatea de concurență, prin susținere financiară și prin educație.
În mod clar lumea arată diferit față de cum arăta în momentul în care am intrat în pandemie. Dar nu cred că lucrurile nu se vor ameliora de la sine. Efectele abia acum se văd, consecințele din perspectivă financiară mă tem că abia urmează. De aceea avem efectiv nevoie de planuri susținute pentru a putea sprijini această industrie. Avem de asemenea, nevoie de investiții și de bani. Tocmai a fost aprobat programul Creative Europe și are o sumă mult mai generoasă decât o avea înainte. Sunt bani și pe partea de digitalizare și aici comisarul Thierry Breton s-a implicat în acest tip de sprijin.
Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional
Foto: Ramona Strugariu (sursa foto © European Union 2019 – Source : EP Photographer Philippe BUISSIN)