Un echipament medical 3D ce urmează să ajungă în spitalele românești pentru a fi folosit în lupta împotriva coronavirusului a fost avizat Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii. Documentele necesare avizării echipamentului au fost realizate și depuse la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii de către o echipă de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din București, potrivit unui comunicat de presă al ASE.
Pentru a putea fi distribuit în spitale românești, este necesară avizarea pentru omologarea procedurii, mai arată sursa citată. Astfel, spitalele care vor avea imprimante 3D, care vor putea să realizeze un model de semi-mască în conformitate cu cerințele legale din România.
Potrivit comunicatului citat, semi-masca este un produs performant care are capacitatea de a proteja complet gura și nasul. De aceea cochilia este făcută dintr-o singură bucată de material, fără găuri de fixare comunicante, prinderi mecanice sau lipituri chimice.
Produsul este unul reutilizabil, care este curățat și sterilizat prin demontarea capacului incintei elementului filtrant cu o simplă tragere, fără ca integritatea lui să fie afectată de purtător sau de repetatele sterilizării.
Recomandările Uniunii Europene au stat la baza proiectări produsului, prin producția echipamentelor medicale de protecție cu ajutorul imprimantelor 3D aditive.
„Semi-masca este realizată în totalitate din filament PETG prin tipărire 3D aditivă. Materialul este aprobat pentru folosire în industria alimentară, prin urmare purtătorul acestei măști nu va fi expus inhalării de substanțe dăunătoare, chiar și în urma unor sterilizări repetate. Specificațiile PETG asigură integritatea produsului până la temperaturi de 190 de grade Celsius fără deformări semnificative, de asemenea nu există limitări cu privire la temperaturile minime, materialul fiind rezistent la îngheț”, reiese din comunicatul Academiei de Studii Economice din București.
Sursa: ASE
Iulia Nemes