Ca în fiecare an, toți copiii îl așteaptă în această seară pe Moș Nicolae. Cu ghetuțele pregătite și cu ciorăpeii în geam, cu puțin noroc și câțiva fulgi de nea, în seara de 5 spre 6 decembrie intrăm oficial în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Legenda
Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată din Bethleem, acesta fiind un trimis al Domnului, nașterea sa fiind rezultatul rugăciunilor parinților lui. Părinții lui au murit cand era mic, iar averea moștenită a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Datorită bunătății si faptelor sale Sfântul Nicolae a primit titlul de Sfânt.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
De-a lungul timpului Sfântul Nicolae supranumit și Moș Nicolae, nu doar i-a ajutat pe cei nevoiași ci i-a răsplatit pe cei cuminți și deopotrivă i-a mustrat pe cei care s-au abătut de la credința creștină, după cum ne informează sursele bisericești, de unde rezultă și obiceiul cu oferitul nuielușei. Episcopul Nicolae ii lovea cu o nuia de măr pe cei care nu respectau dreapta credință.
În România sunt cateva obiceiuri care sunt respectate an de an, înainte de venirea lui Moș Nicolae. Cele mai cunoscute practici sunt curățatul ghetuțelor și așezarea acestora și a ciorăpeilor la geam, ușa sau șemineu.
Sfântul Nicolae este infățișat ca un bătrân cu barba albă. Legată de înfațișarea lui există o legendă care ne spune că în această seară Moș Nicolae își scutură barba, drept urmare vor apărea primii fulgi de nea.
Superstiții
În Ardeal, fetele se adună pentru a face plăcinte, iar pe înserat baieții dădeau buzna peste ele si începeau o petrecere.
În Maramureș nuiaua oferită de Moș Nicolae este de măr, iar ea trebuie pusă in apă până la Craciun. Dacă aceasta înflorește înseamnă că noul an va fi roditor.
Tradiția populară spune că din zapada rezultată din ziua de Moș Nicolae, se face un bulgăre care se duce in casă si este lăsat să se topească. Apa va fi folosită in casă având rezultate benefice, sugerând prosperitate si belșug. Aceast obicei este practicat în Moldova și Transilvania.
Moș Nicolae în lume
În Ungaria, Moș Nicolae are un ajutor, acesta are o înfățișare înspăimântătoare care îi răpește pe cei care nu au fost cuminți, acesta poartă denumirea de Krampusz.
În Slovenia , Moș Nicolae este însoțit atât de un înger cât și de un spirit rău, acesta ajutându-l sa-și îndeplinească misiunea.
În Franța, bunicii spun nepoților povești în timp ce îl așteaptă pe măgărușul care cară coșuri cu dulciuri și jucării. Acesta este ajutorul lui Moș Nicolae care este considerat protectorul celor mici.
Drept urmare a obiceiurilor si superstițiilor, Moș Nicolae și în această seară îsi va îndeplini misiunea și un îi va ocoli nici pe cei cuminți, nici pe cei răi. Cadourile sau nuielușele, vor orna in această noapte ghetuțele tuturor. Moș Nicolae e pe drum!
________
Dana Berci
Lenuța Marinca