REPORTAJ | 5 zile cu mașina prin Europa din Chișinău până în Faro, Portugalia

Cultură Divertisment

Dacă vrei să pornești într-o călătorie cu mașina prin Europa și ești dornic de multă aventură și experiențe de neuitat, înarmează-te cu aproximativ 600 de Euro, muzică bună, mâncare pentru drum și multă răbdare. Fie că pornești la drum cu familia, singur sau cu prietenii, această escapadă neobișnuită va deveni cu adevărat o amintire pe care să păstrezi în inimă toată viața. Asta e pentru voi, cei cărora nu le e frică de provocare…

Din Chișinău până în Faro sunt aproximativ 4237 km și 46 de ore de mers cu mașina, dacă nu luăm în calcul ambuteiajele groaznice la ieșirea din Germania și încercările eșuate ale GPS-ului să îți arate drumul „cel mai scurt”. Cu toate acestea, peisajele celor 7 țări prin care treci (fie mai multe sau mai puține, depinde de traseul pe care îl alegi), oamenii de diferite naționalități și experiența cultura de care ai parte sunt de neuitat.

O vacanță cu familia se planifică din timp. Or, la mine, se discuta de ceva timp, dar până cu o zi înainte, eram indeciși dacă se merită sau nu să pornim la drum. Așezați pe covorul din salonul apartamentului, alegeam meticulos traseul pe care să îl urmăm. Dacă vrei să pornești la drum și nu ai mai fost niciodată cu mașina undeva atât de mult timp, îți recomand cu căldură să îți cumperi o hartă. Nu vă bazați niciodată pe GPS. Nu știi niciodată când se strică sau când te duci prin vreun lan de porumb pe meleagurile franceze (ajungem și acolo). Dacă ești din Republica Moldova, trebuie neapărat să îți cumperi Carte Verde, care variază la preț între 837 și 2392 de lei moldovenești. Dacă vii din România, nu ai decât să pornești la drum. Aproximativ 30 de Euro îi vei lăsa prin țări străine pentru taxele de drum, poduri etc.  Trecând de toată partea organizatorică, plictisitoare, dar necesară, după ce ți-ai ales țările pe care vrei să le vezi, urcă în mașină și dus ai fost.

România

Pornește la drum dimineața devreme. Numai așa poți vedea România în toată splendoarea ei. Mai mult decât atât, dacă ajungi cam pe la ora 5, poți evita cozile extenuante de la postul vamal. În plus, merge pe lângă Cheile Bicazului, iar asta chiar e o priveliște must see. Poți alege să mergi prin Piatra Neamț, Sovata, Cluj, Oradea, vazând astfel unele din cele mai importante centre economice și culturale ale statului român. Îți ia cam 9 ore, maxim 10 să traveresezi țara până la hotarul ei cu Ungaria. Ceea ce te poate scoate din sărite atunci când mergi prin România e faptul că mergi pe drumurile naționale și nu poți evita ambuteiajele sau traficul intens. Totuși, țara miorită poate să îți ofere priveliști suprinzătoare, târguri meșteșugărești acolo unde te aștepți mai puțin, serpentine uluitoare prin Carpați și posibilitatea să oprești și să mănânci o mămăliguță caldă pe undeva. Iar dacă te plictisești și ai alături un prieten sau o soră, cum a fost în cazul meu, puteți să vă apucați să numărați căruțele. Noi am făcut-o și am ajuns la numărul 112 (nu glumesc, le scriam în notițe pe telefon).

După 2 ore de mers:

“-Tăticu, mai avem mult până în Portugalia?

-Încă vreo 4000 de km.

-Of, mi-i foame.

Ungaria

Dacă ești norocos, pe la ora 4-5 poate ajungi și tu să treci frontiera spre Ungaria. Drumul aici e foarte ușor, nu prea simți oboseala aglomerației, iar ceea ce te poate impresiona este curățenia de pe străzi. Dacă vrei să faci totuși vreo oprire, ar fi bine să știi că au moneda lor și poate ar fi bine să te gândești la asta de dinainte. Traseul propriu-zis, pe care noi l-am ales, nu traversa Budapesta, doar trecea pe alături. Însă, indubitabil, ai vrea să vezi și tu capitala superbă a Ungariei, poți rămâne plăcut suprins. Poți vizita Castelul Buda, Parlamentul, Bastionul Pescarilor sau Biserica Matyas.

Austria

Dacă pornești la drum de la ora 5 dimineața, ajungi în Viena aproximativ la ora 1 noaptea. Așa am făcut-o noi și nu am ezitat să rămânem o zi în plus în orașul care avea să îmi taie respirația. Viena de noapte e suprinzătoare, cu luminile ei impunătoare și colorate și cu o viață de noapte activă. Dacă te pierzi pe străduțele austriace, poți avea plăcuta supriză de a-l întâlni pe Charlie Chaplin pe un skateboard,  scoțându-și pălăria și zâmbindu-ți (a fost un moment care mi s-a întipărit în minte). Ziua, capitala Austriei se înalță în clădiri impunătoare. Mozartplatz, Beethovenplatz, poți să te pierzi… Oriunde te-ai întoarce, găsești câte o statuie a unui compozitor.

Îți recomand cu căldură să te plimbi pe pietonală în timp ce savurezi o înghețată de fistic în căldura verii, să ajungi până la Catedrala Sfântul Ștefan, de unde te poți urca într-o trăsură și face un tur al orașului. Dacă pleci în călătorie cu ai tăi copii, nu poți pierde parcul de distracții Prater (vezi imaginea), unde găsești și o clădire a celebrului Muzeu de Ceară „Madame Tussauds”. Iar dacă ți-e dor de timpurile trecute, poate prinzi și tu cântându-se melodia Dragoste din tei, de la O-Zone. Să nu uiți să încerci o halbă cu bere austriacă și câțiva cârnăciori pentru o experiență completă. La ieșirea din oraș, te așteaptă Turnul Observator Donauturm, cu o înălțime de 252 de metri, care vă ridică în aproximatix 35 de secunde până în vârf de unde poți admira panorama orașului care îți va tăia repirația sau savura o cafea la restaurantul rotativ din vârf. Ați citit bine, rotativ la 252 de metri. Și ai grijă, în Viena, dacă treci strada la culoarea roșie sau dacă fumezi pe stradă, riști o amendă până la 60 de euro. Spre seară, poate te desparți și tu de orașul creionat în note muzicale cu o arzătoare dorință de a te întoarce cândva.

Germania

Spre seară, poate te încumeți și tu să pleci din Austria și să te îndrepți spre destinația ta finală. Unul din dezavantajele de a porni la drum cu mașina pe un timp atât de lung e că nu poți vedea chiar toate țările ziua. Dar cine a spus că noaptea nu e  o experiență? Poate faci și tu o oprire prin München, dacă ai timp. Noi am ales să nu o facem pentru că ne doream să vedem Franța. Unele lucruri chiar necesită sacrificii. Totuși, Germania este o țară frumoasă, iar dacă ajungi în München, nu ezita să vizitezi Parcul Englez, Castelul Neuschwanstein, Castelul Linderhof.

Conversație aleatorie la o benzinărie din Germania, în restaurantul fast-food „Burger King”

“-Hai comandă 4 burgeri cu cașcaval, spune tata.

-Hello, sorry, do you speak English?

-Vorbesc și românește dacă trebuie. (moment în care toată familia mea a râs)”

Franța

Oh, France, mon amour, le pays du fromage, du bon vin, de la pâtisserie…

(tr.dr. Oh, Franța, dragostea mea, țara cașcavalului, a vinului bun și a patiseriei.)

Noi am optat să vedem Franța ziua, și nu am ales Parisul, ci Grenoble. Ține deja de preferințele fiecăruia ce vrea să vadă. Un sfat amical: să nu îți pierzi cumpătul când vei ajunge pe drumurile franceze: cam la fiecare 500 de metri dai peste un sens giratoriu, poți să învârți în jurul aceluiași oraș de trei ori pentru că drumurile lor sunt mereu în construcție, iar dacă nu ai o hartă actualizată introdusă pe dispozitivul care te ghidează, ai cam cam ajuns într-un lan de porumb, la propriu… Dacă ajungi într-un oraș francez duminică seara, nu îți pune speranța că vei mai găsi ceva deschis. Ba mai mult decât atât, nu spera că vei găsi vreun supermarket deschis duminica în Franța. Ai face bine să îți faci provizii. Și ia-ți gândul de la multă aglomerație. Am numărat, la propriu, 2 oameni și 4 pisici pe stradă, la ora 9, într-un weekend! Totuși, alege să vezi Franța ziua. Nu îți vei putea lua ochii de la Alpii francezi sau de la construcțiile gotice din oraș, de la podgorii cu viță-de-vie și fabricile de cașcaval. Oriunde te-ai întoarce, vei da peste o „boulangerie” (tr.fr. brutărie). Nu te lipsi de luxul de bea o cafea și a savura un croissant la o oră matinală într-o cafenea drăguță din Grenoble. Vizitează Cetatea Bastiliei, un loc care păstrează în zidurile sale multă istorie. Apropo, dacă ești familiarizat cu povestea de rivalitate dintre Anglia și Franța și ești vorbitor de limba engleză, ai face bine să înveți și câteva cuvinte în franceză, ca să te înțelegi cu lucrătorii de la McDonald’s.

Spania

Dacă alegi să călătorești vara, pregătește-te moral și fizic de 40 de grade în Spania. Peisajul deșertic și căldura dogoritoare te impune să găsești soluții ca să nu o iai razna. Sincer vorbind, am mers în Madrid pentru a vedea stadionul echipei mele preferate de fotbal. Nu ne-am reținut mult, dar în timpul în care am stat în metropola spaniolă, am reușit să ne pierdem de câteva ori. În mod normal, nu ne-am fi gândit niciodată că vom găsi un stadion de fotbal în mijlocul orașului. Comparativ cu alte locuri pe care le văzusem până atunci, Madridul ne-a impresioanat cu construcțiile moderne de sticlă care se “înălțau până în nori”. Ajunși la stadionul “Santiago Bernabeu”, fiți pregătiți să scoateți din buzunar câte 25 de euro pentru a face turul locului unde joacă legendara echipă de fotbal. De la echipamentul actualilor și foștilor jucători până la Camera Fanilor, unde poți asculta strigătele madristiștilor, turul este un adevărat succes, transformându-se într-o experiență superbă pentru iubitorii de fotbal. Spania este o țară care are multe de oferit, însă ai nevoie de timp pentru a o vizita. Or, Portugalia, destinația noastră finală, fusese atât de aproape, și noi nu ne puteam permite să ajugem noaptea.

Portugalia

Pentru cei care și-au petrecut ultimii zeci ani din viață într-o țară străină, întoarcerea în acel loc se echivalează cu întoarcerea acasă. De asta, tata, la trecerea graniței dintre Portugalia și Spania, a exclamat:”Am ajuns acasă!”. Iar noi, cântând “Moldovenii s-au născut” abia așteptam să ajungem undeva după aproximatic 5 zile de hoinărit prin Europa. Asta e, scumpul meu cititor, revelația de a merge în călătorii: luxul de a găsi locuri pe care să ți le atribui ca fiind casa ta. Portugalia e locul brizei oceanice, a apusurilor roșiatice și a nisipului strălucitor. E locul unde bătrânii dansează la ora 23:00, locul unde răsună muzica mai peste tot și unde găsești peisaje rupte din cărțile de geografie. Merită să mergi cu mașina în călătorie? Indubitabil. Necesită timp, bani, multă răbdare. Dar, ce mai contează asta când primești la schimb multe râsete, amintiri, oameni frumoși și experiențe de neuitat?

Descrieri fotografii:

  1. Panoramă din Loule, Portugalia
  2. Panoramă asupra orașului Viena
  3. Cetatea Bastiliei din Grenoble, Franța
  4. Parcul de distracții din Viena
  5. Plaja Sao Rafael, Portugalia
  6. Stradă principală din Viena

– Material realizat de Olivia Bunescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts