În contextul actual al pandemiei de coronavirus, specialiștii de la Banca Națională Română au constatat în urma unei analize că prețurile vor scădea moderat în următoarea perioadă, prognostic bazat pe pe evoluția inflației și pe scăderea prețului petrolului. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a prezentat cauzele scăderii prețurilor și incertitudinile acestuia. Actualele previziuni macroeconomice au fost realizate în condiții de incertitudine extrem de ridicată și de dificultăți maxime, date fiind multiplele necunoscute privind evoluția și implicațiile pandemiei și ale măsurilor asociate.
“Urmează o uşoară scădere a preţurilor, după care se va plafona cumva indicatorul de inflaţie în jurul nivelului de 2,5% pe o perioadă mai lungă de timp cu variaţii relativ mici. Asta arată două lucruri. Pe de o parte, ţinând cont de factorii fundamentali, există anumite presiuni pe indicatorul de inflaţie, în ciuda faptului că trecem printr-o perioadă în care ne-am fi aşteptat ca aceste presiuni să fie mult mai reduse, ţinând cont de distorsiunea din piaţă, atât pe elementele de cerere cât şi pe cele de ofertă. Pe de altă parte, avem câteva influenţe care vin mai ales din preţul petrolului care trag în jos acest indicator şi, în consecinţă, simplificând puţin, putem miza pe o perioadă mai lungă de timp de stabilitate. Există o doză foarte mare de incertitudine în piaţă, atât în privinţa evoluţiei economice cât şi a impactului măsurilor pe care diferitele state le iau în legătură cu diminuarea tensiunilor pe pieţele financiare şi economice. Acest element de incertitudine poate transforma foarte mult prognoza despre care vorbim acum şi poate schimba foarte mult deciziile pe termen mediu şi lung pe care Banca Centrală le va lua” a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, conform Digi24.
În urma ședinței din 29 mai 2020, Consiliul de administrație al BNR, a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută pe an începând cu data de 2 iunie; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25 la sută pe an de la 2,50 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit; continuarea efectuării de operațiuni repo și a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară.
Sursa: Pixabay
Petra Bence