Producătorii europeni nu mai au voie să producă becuri electrice de 75W sau mai mari, potrivit unei reglementari a Uniunii Europene începând cu 1 septembrie.
Becurile tradiţionale incandescente de 75 W nu vor mai fi comercializate. Decizia este parte a procesului de ecologizare, după ce anul trecut au fost eliminate treptate becurile de 100 W iar până la sfârşitul anului 2012 urmează să fie retrase de pe piaţă şi celelalte becuri tradiţionale (60 W in 2011, 40 W si mai putin in 2012). Se recomandă astfel înlocuirea becurilor tradiţionale cu becuri noi precum lămpile cu halogen sau cele fluorescente, care consuma mai puţina energie
Cu toate acestea, becurile interzise nu vor fi eliminate de pe rafturile magazinelor la 1 septembrie, existând dreptul de a se comercializa stocurile rămase.
Alternative la becurile tradiţionale, care oferă aceeaşi calitate a luminii şi chiar economii mai mari de energie:
– becuri incandescente îmbunătăţite cu tehnologie pe halogen, complet echivalente cu becurile incandescente convenţionale în termeni de formă şi calitate a luminii;
– lămpi fluorescente compacte, durabile şi eficiente;
– lămpi eficiente, care folosesc tehnologie de ultimă generaţie, LED
Care sunt beneficiile inlocuirii becurilor traditionale?
– Economie de energie: Noile becuri folosesc doar 20-25% din energia utilizată de becurile tradiţionale şi rezistă de 6 până la 10 ori mai mult. Becurile incandescente folosesc numai 5% din energia pe care o consumă pentru a produce lumină.
– Conform estimărilor Comisiei Europene, acestea vor duce la economisirea a 40 de terawaţi pe oră, echivalentul consumului de electricitate în România.
– Reducerea emisiilor de CO2: Becurile care le vor înlocui pe cele tradiţionale vor duce la scăderea emisiilor de CO2 cu 15 milioane de tone pe an.
– Economii financiare: Deşi costa mai mult, prin consumul redus, noile becuri participă la reducerea facturilor de electricitate cu 25-50 de euro pe an.
Cătălin Nunu
Sursa: Euractiv